Home page

Hallo lezers van deze website.

Door drukke werkzaamheden ben ik even niet aan deze site toegekomen.

Binnenkort komen hier data te staan voor de wildburltochten.

Van harte uitgenodigd.

Groene groet, Gerrie van den Brink

Voor vragen, mailen kan ook: naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.

 

 

 

Mijnspin/Atypidae

 mijnspin met giftanden

De mijnspinnen zijn in Europa de enige verwanten van de vogelspin. Je kunt ze herkennen aan hun opvallend grote en recht naar voren gerichte monddelen, genaamd cheliceren. en paralel naar achter geslagen giftanden.

Jonge mijnspinnen hebben dezefde kleur als de vrouwtjes, n.l. bruin. De spin heeft 8 ogen in een groep, iets verhoogt, op het voorlichaam.

Het mannetje is 7 tot 10 mm, het vrouwtje 10 tot 15 mm. Bij de spin is het vrouwtje groter dan het mannetje. Het achterste spintepel is opvallend lang. Van ondere zie je er een half ronde cirkel. Volwassen mannetjes kun je tegen komen in juni en juli. De vrouwtjes, die wel 10 jaar kunnen worden, kun je het gehele jaar door tegenkomen. De paring vind pas plaats als het mannetje 4 jaar oud is. Dat is de maximale leeftijd voor het mannetje. Als de paring heeft plaats gevonden, valt hij ten prooi aan het vrouwtje, sterft en wordt opgegeten.

Het is bekend dat de spin in Limburg is waargenomen, maar ook op de Veluwe en elders in het land kun je spin tegen komen, op kalkgronden, droge graslanden, langs bosranden en tussen het struikgewas.

mijnspin op pad

Mijnspinnen leven in een kolonie. soms wel 100 dieren op een vierkante meter.

Als het vrouwtje honger krijgt, gaat ze met haar buik voor de ingang van haar buis liggen. Als een klein diertje niets vermoedend langs komt wandelen, grijpt het vrouwtje het en eet het onfortuinlijnke insect op. Nu is de ingang van de buis stuk. Snel repareed ze het spinsel en gaat haar buiswoning weer in.

De spin leeft hoofdzakelijk onder de grond, tot ongeveer 30 cm diep. Zij heeft een buis in de grond, bekleed met slangvormig spinsel, tot boven de grond met een sluitend einde. Het bovengronds gedeeltje is zo'n 10 cm en lijkt op een vinger van een handschoen. Het geheel wordt door de spin gecamoufleerd met gras en mos. De ingang ligt meestal vlak boven de grond, maar kan ook met draden aan planten of struiken in de buurt vast zitten.

Het vrouwtje leeft in haar spinselbuis. Ze werk regelmatig afval van haar steeds ruimere woonplek naar buiten. Na zijn laatste vervelling trekt het mannetje rond, opzoek naar een vrouwtje dat bereid is te paren. Het is dan al juli. Als hij haar gevonden heeft, maakt hij het spinsel voor de ingang open met spijsverteringssappen om bij haar te kunnen komen. De paring vindt plaats in de buis. In de zomer komt het tot eieren leggen, in een cocon, in haar woonbuis. In de herfst komen de jonge spinnen uit, Maar ze blijven de hele winter lekker warm bij hun moeder, in de bescherming van het spinsel. Pas in het voorjaar verlaten de jongelingen het ouderlijk huis en klimmen omhoog in de planten. Elke jonge spin trekt een spindraad achter zich aan, waardoor er een tentvormig spinsel ontstaat. Daarna laten de spinnetjes het spindraad los door massaal hun achterlijf op te tillen, waardoor de draad wordt verbroken. Slechts één draad wordt er daarna gesponnen, deze om vandaar weg te zweven op de wind en een eigen toekomst te bereiden. De draad wordt al langer en langer, totdat de jonge spin op zijn bestemming aankomt.

Heeft u/jij een mening over dit geschreven stuk? Vind je het een mooi stuk? Laat eens een boodschap achter in het gastenboek. Vragen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 Op safarie in eigen tuin.

Wat ben je rijk als je een tuintje bezit. Het mooiste is natuurlijk voor of achter je huis. Maar hoeveel mensen hebben zo'n tuin en doen er weinig of niets mee? Helaas te veel.

Ik heb al eens een stuk geschreven over oase tussen beton. (ook te vinden op deze website) En zo is het nog altijd.

Maar wat als je het voorrecht hebt om een tuintje te bezitten. Met wat groene struiken en enkele bloemen kom je al heel ver.

En als je het goed verzorgt, zie je er al spoedig beestjes op af komen. Als je daar nu eens een krukje tussen zet en er even tussen gaat zitten, zul je al snel verbaasd zijn wat er allemaal in jou tuin te zien is.

Neem de tijd.                                                                      

DSC 2698 2

Ben jij bang voor spinnen? Hoeft niet. Zij zijn banger voor jou als jij voor hen hoeft te zijn. Als je dan zo'n spin eens van dichtbij gaat bekijken, niet alleen naar de poten, maar naar b.v. de oogjes. Je zult nog verliefd worden op die prachtige ogen. Vooral de springspinnen hebben prachtige ogen. Als ze over je hand lopen, perongeluk, zul je zien dat ze niets doen. Het zijn prachtige diertjes.

Probeer het maar eens. En als jij een mooie belevenis en/of een vraag hebt, even een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat ook eens een bericht in het gastenboek achter en vertel hoe jij deze website vindt. Dank je wel.  

 

Insectentijd, bloementijd, oppastijd.

Hoe vaak komt het niet in het nieuws, we zien bijna geen insecten meer. Nou, dat er veel minder zijn kunnen we allemaal waarnemen. Kijk maar eens op je autoruiten. Of op de fiets. De beestjes die vroeger zomaar in je mond vlogen. Nu zijn je autoruiten na een lange rit bijna schoon en in je mond komen alleen nog maar die iritante vliegjes en muggen.

Prachtspin pisaura mirabilis 3

Het is dus van belang dat er mensen zijn die deze en alle andere insecten en bloemen en wat meer inventariseren. En dan sta je versteld hoeveel soorten insecten je toch nog tegen komt. Alleen, waar je eerder nog een aantal van een soort bij elkaar zag, daar mag je van geluk spreken als je er twee van ziet.

Snuitkever eikelboorder curculio glandium 3

Hoe komt dat nou? Insecten weg?

Doordat alles met bestrijdingsmiddelen bespoten wordt, akkers met landbouwgif, zelfs in de broedtijd voor vogels, rustgebied voor de broedende vogels. Jij mag er niet in, terecht, de vogels willen rust. Maar die grote landbouwtrekkers rijden van voor naar achter, in banen over en door de akkers.

                                                                      DSC 0093

Dan de planten bij de tuincentra. Het voorjaar is begonnen, even shoppen. Maar heb je je weleens afgevraagd hoe het komt dat zo'n plant de hele zomer bloeid? Neem nou een bij. Vrolijk komt hij op de prachtige kleur en soms nog wat geur, af. Niets vermoedend begind hij aan de nektar te zuigen. Niemand ziet met hoeveel pijn deze bij later door het gif op deze prachtige plant zal sterven. Het arme dier krimpt ineen door het doorwerkende gif in zijn kleine lijfje.

Ach, wat geeft het. Er zijn er toch nog genoeg? Als ik maar een mooie tuin heb. En, niet te dure planten natuurlijk. Het moet wel betaalbaar blijven.

                         DSC 0368 2

Terwijl ik dit schrijf denk ik na. Waarom bloeien de planten in de vrije natuur niet het hele seizoen? Dit komt alleen omdat deze niet met gif bespoten zijn en niet gekweekt zijn om het hele seizoen te bloeien. Nee, in de natuur heeft iedere bloem zijn eigen tijd om te groeien en te bloeien.

Denk aan de kippen. Zij legde vroeger, net als iedere vogel, gewoon in een periode eieren. Maar door mensen toedoen zijn ze gek gemaakt en leggen elke dag een ei.

Denk aan de herten. Het zijn dagdieren. Maar wij hebben ze zo lastig gevallen dat het leven en de bronst nu in de nacht plaats vindt.

En dan willen we een duurzame wereld, bemoeien ons met landen ver weg. Zij mogen geen regenwouden kappen. Goede zaak. Maar ondertussen kappen we in Nederland massaal bomen. Aanplant is er nauwelijks. En wat te zeggen van plastic? Walvissen, potvissen met kilo's plastic in hun maag, schildpadden met rietjes in hun neus. En de burger doet dat? Wat doe jij in de supermarkt? Alles zit in plastic. Haal jij je koekjes uit de verpakking? Of doe je je groenten los in je mandje? Neem jij je eigen boodschappentas mee? En het toilet schoonmaken, gebruik jij wc eend of gloor? En hoe ga jij om met water? Stroomt bij jou de kraan door als je je doucht? Ach, er is zoveel kapot gemaakt. De burger krijgt de schuld, maar het is de maatschappij die de burger dwingt om al deze producten te nemen.

Laten we met z'n allen proberen om dan in ieder geval zuinig te zijn op wat we nog hebben. Koop minder planten bij de tuincentra. Gebruik je eigen boodschappentas, Koop eens wat op de markt en doe het in jou tas. En het toilet? Schoonmaken met fijn wit zand kan net zo goed als gloor. Minder frisse geur, minder schadelijke stoffen in het grond en drinkwater.

En de plantjes in je tuin? Laat ook eens een hoekje in jou tuin verwilderen. Mooi? Nee, misschien niet. Maar je zult zien dat zelfs het kleinste hoekje nieuw leven oproept. Een paardebloem? Laat eens staan.Prachtig gele bloemen, ruikt ook nog eens lekker. Maar voordat hij uitgebloeid raakt, pluk de gele bloemen, ze zijn heerlijk om op of in koekjes te verwerken. Het blad kun je in de sla gebruiken en het sap uit de steel is goed voor puistjes. Nou, dan heb je prachtige, vriendelijke bloemen in je tuin en heb je er zelf ook nog wat aan. En voor ze zicht in grote getale kunnen vermenigvuldigen, zijn ze al weg, door jou op natuurlijke wijze gebruikt.

Wie doet er mee?

 

Oase tussen beton

Oase tussen beton, elke dag worden we ermee geconfronteerd. Je wordt er echt verdrietig van. Wat hebben we toch een warme zomer achter de rug, zomer van 2018. Voor de één betekende het: vaak naar het gaan, lekker genieten. Voor anderen was het een waren kwelling, denk daarbij aan onze ouderen, onze zieken. Maar er is nog een groep die nauwelijks wist te overleven. Deze groep heet onze "NATUUR". Natuur is een breed begrip en bestaat uit uiteenlopende aspecten. Meestal denken we daar niet zo bewust over na. Pas wanneer er zichtbare tekenen komen wil ons brein er zich enigzins in verdiepen. We zagen de bomen bruinen, de oogst bijna teniet gaan. Angst voor hoe moet het nu verder, komt het nog wel goed met de natuur? Maar wat wij intussen vaak vergeten, is hoe sterk diezelfde natuur eigenlijk is. Zij heeft haar eigen wetten en normen. Wat weten wij daar nu van? Is ook erg ingewikkeld. We gaan eens dichterbij kijken, onze eigen bijdrage aan de natuur, onze eigen tuin. Berichten van onderzoekers: we hebben nog maar een derde deel van onze insecten over, onze vlinders konden de zomer nauwelijks aan. Wat te denken van de bijen? Allemaal vragen. Maar wat is uw, jouw bijdragen aan wat wij natuur noemen?Ik kijk naar mijn voortuin, ik zeg niet mooie tuin, want voor het oog haalt hij het niet bij de tuinen met mooie bloemen en struiken die je gemiddeld aantreft. Toch, een rijke tuin is het wel.

Wat is dat? Een oase tussen beton? Eigenlijk is die vraag onnodig, want kijk eens in veel tuinen: als er al een plant of struik staat moet deze weinig onderhoud hebben. Ja, we zijn er allemaal te druk voor.

Wat zie je? Bloemen, onkruid of liever ongewenste kruiden, een struik, het kan het verschil maken. Er komen insecten op af. Bah, wat vies, die wil ik niet. Maar insecten zijn noodzakelijk voor de ontwikkeling van de natuur en voor ons.Zo komen er vlinders op bezoek, bijen, libellen en juffers, kevers, spinnen, mieren, noem maar op. Ieder heeft een taak. Zo was er bij mij een kruisspin, zij ving per dag zoveel dat haar hele buikje rond was. Natuurlijk liet ik haar zitten, al zat ze wel buiten pal voor mijn raam. Weghalen? Ik kan het raam niet lappen. Nou, dan maar niet. Het regent toch niet. Dan komt er een springspin even om de hoek kijken, Prachtig en snel.Een ander moment had ik er het zwart weeskind, niet zo algemeen.

En een jonge dame paardenbijter, schitterend.

paardenbijtervrouw

Ik had planten in de tuin met meeldauw. Uit het niets kwamen honderden mieren tevoorschijn. Doodmaken, straks komen ze binnen. Nee, ze hebben de planten volledig schoongemaakt en verdwenen, alsof ze er nooit waren geweest. Het lijkt net of ze samenwerken met de mens haar wens.

Dan de vogels. Midden in de nieuwbouw. Wat verwacht je daar nou? Allemaal grind of beton in de tuin, op één na, een oase vol verrassingen. Sijsen, staartmezen, groenlingen, spreeuwen, turkse tortels, gaaien en ga zo maar door. Tot wel 23 soorten vogels komen voor op een stukje van 6 bij 6 meter. Zelfs de sperwer en de buizerd komen langs. En een vergissing van de grote bonte specht, onze bomendokter. En ze kunnen, op de laatste 2 na, ook nog samen leven. Soms is er flink ruzie. Ze schreeuwen, slaan elkaar, pikken naar elkaar. Meestal mussen en spreeuwen, soms de tortels. Maar het is feest om ze dagelijks in deze oase te bewonderen.

Wat geniet je! Als je even naar buiten kijkt, of gewoon even op een krukje/stoeltje buiten gaat zitten, zie je van alles aan je oog voorbijtrekken. Klein, iets groter, of, vul maar in. Het is een wonder, een wonder dat natuur heet. Zo klein, alles zit erop en eraan. Kijk die kleuren van de vleugels van de vlinder. Zie eens hoe ijverig de miertjes in de tuin werken. Luister naar het zoemen van de bijen. Ruik eens hoe heerlijk het buiten ruikt. Kijk eens naar die prachtige spinnenwebben, vooral in het voorjaar. Is het niet geweldig? Als je jezelf even de tijd gunt, kun je er zo van genieten!

Wat kun je zelf doen! Het lijkt een mopeilijke vraag, maar dat is het niet. Je kunt zelf natuurlijk genoeg bedenken, maar ik zal hier een paar kleine eenvoudige voorbeelde geven. Veel mensen hebben lange werkdagen, zorgen voor anderen of hebben een jong gezin, vul maar in. Dan moet de voortuin niet te veel werk zijn, toch? Er is al genoeg te doen. Toch, als we aan de toerkomst van de volgende generatie, onze (klei)kinderen denken, moeten we daar wel wat aan gaan doen, al is het maar in onze vboortuin, het is een begin. We weten allemaal dat bloemen van nature niet zolang mooi blijven, dus hup, naar het tuincentrum. Deze bloemen staan tenminste een tijd, spaart kosten en tijd. Maar deze bloiemen en planten zijn bespoten met gif. Daarvan gaan onze insecten juist dood. Wat nu?

Als je het voorrecht hebt een tuintje of ruimte op je balkon te hebben, zijn er mogelijkheden om voor b.v. insecten, vlinderpoppen e.d. iets te doen. Houd een hoekje in je tuin/balkon vrij. Laat daar b.v. wat blad, een oude plant, takjesliggen. Nee, het is dan niet opgeruimd, maar wel een mogelijkheid om bij te dragen aan een stukje toekomst voor insecten, dus ook voor de toekomst van je (klein)kinderen. We zijn er allen afhankelijk van. En als je zo'n hoekje in je tuin hebt gecreëed, noem het maar het ruige stukje, dan zal een oase ontstaan.

Insecten hebben een overwinterplekje.

 paddenstoelen3 1 BorderMaker

Paddenstoelen kunnen je helpen het op zijn tijd te verwerken tot. ja, zelfs goede grond voor je tuin. iedereen is ermee geholpen. En in het voorjaar kun je weer genieten van hetgeen er in je ruige stukje overwinterd.

Het is nog niet te laat in je tuin. Niet alles is al uitgebloeid. Laat een wilde bloem gerustt eens staan. Je zult versteld staan wat daar allemaal op af komt. En je kunt er dan in het nieuwe seizoen weer van genieten.

Dus, ga er voor. Geef de insecten een stukje van je tuin. Kijk in de winter gerust eens bij je ruige stukje, maar laat het verder met rust. Doe mee en help zo de volgende generaties.

Gerrie van den Brink, Natuurgids IVN Nijkerk

 

Op je vaders gronden
is het stil nu
want je bent weg
de dieren vragen
om je en missen
de hoedster van
hun stille wereld
De mestkever loopt nu
heel behoedzaam
op zijn tenen
vallen mag hij niet
want wie zet hem
weer op zijn benen
als niemand hem
op zijn rug gelegen ziet
Op je vaders gronden
is het stil nu
want jij bent er niet

Geschreven door: “Karel Kreuning “

 

 

Met een natuur gids op pad.

Een wandeling door onze Nederlandse natuur. De Veluwe is een aaneengesloten bosgebied in Gelderland, Daarin leeft het grootst in het wild levend zoogdier van Nederland, het edelhert, samen met wilde zwijnen, reeën, vossen en dassen. De kans dat je oog in oog komt te staan met één van deze dieren is aanwezig. Op onderstaand formulier kun je je aanmelden. Eigen vervoer is wel een aanraden. Misschien kunt u met elkaar meerijden.

Wie wil dat niet, mooie plaatjes schieten met camera. Ben jij niet professioneel,

maar wil je toch een kans op mooie foto’s in de natuur maken. Meld je dan aan. Samen op pad, de natuur in. Op zoek naar kleine diertjes, bloemen, vlinders en wat meer. Het kan al bij jou in de buurt.

Sta jij al met beide benen op de grond? Of loop je voor jezelf nog te ver vooruit? Denk jij wel eens aan het moment van nu? Vierkantemetertherapie is misschien wel iets voor jou. Anders dan de naam doet lijken, is het geen therapie, maar slechts een bewustwording van het nu. Doe ook eens mee en je zal zien wat je allemaal opvalt en wat het in jou leven kan veranderen. Hiervoor kun je je aanmelden op dit formulier.

Weet jij al wat je uit onze natuur kunt eten? Bosbessen, bramen, beukennootjes. Maar er is zoveel meer. Vaak gezonder dan onze groenten en vol van smaak. Wil jij je laten rond leiden door de natuur en horen wat er allemaal valt te halen? Van harte ben je uitgenodigd voor een rondleiding.

Hoe vaak hoor je niet, bah, eng, vies. We hebben het dan over de kleine kriebeldiertjes Niet alleen volwassen mensen, maar zeker ook veel kinderen. Spelenderwijs, met hand diertjes en kleine korte verhaaltjes over dieren, is het mogelijk om kinderen dichter bij de natuur te brengen. Een leuk moment om samen met jou (klein)kind mee te maken. Nieuwsgierig geworden? Meld je aan, om samen met je (klein)kind eens op pad te gaan. Er zijn voor kinderen potloepjes, vergroot glaasjes, schepnetjes e.d.. aanwezig. Ook zijn er zoek kaarten en boekjes, zodat er gezocht kan worden naar het diertje of bloempje wat jij gevonden hebt. Je leert er erg veel van.

Voor alle deelname geldt dat de aansprakelijkheid bij deelname bij de deelnemer zelf ligt. Voor vertrek is er een kopje koffie of thee en voor de kleintjes is er limonade.

Activiteit duurt 1 ½ tot 2 uur.

Opgeven kan per email:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Uw natuurgids, Gerrie van den Brink.

Subcategorieën

Gids op pad

vp4

 

Met een natuurgids op pad.

Een wandeling door onze Nederlandse natuur. De Veluwe is een aaneengesloten bosgebied in Gelderland, Daarin leeft het grootst in het wild levend zoogdier van Nederland, het edelhert, samen met wilde zwijnen, reeën, vossen en dassen. De kans dat je oog in oog komt te staan met één van deze dieren is aanwezig.

Op onderstaand formulier kun je je aanmelden. Eigen vervoer is wel een aanraden. Misschien kunt u met elkaar meerijden.

Wie wil dat niet, mooie plaatjes schieten met je camera. Ben jij niet professioneel, maar wil je toch een kans op mooie foto’s in de natuur maken. Meld je dan aan. Samen op pad, de natuur in. Op zoek naar kleine diertjes, bloemen, vlinders en wat meer. Het kan al bij jou in de buurt.

Sta jij al met beide benen op de grond? Of loop je voor jezelf nog te ver vooruit? Denk jij wel eens aan het moment van nu? Vierkantemetertherapie is misschien wel iets voor jou. Anders dan de naam doet lijken, is het geen therapie, maar slechts een bewustwording van het nu. Doe ook eens mee en je zal zien wat je allemaal opvalt en wat het in jou leven kan veranderen. Hiervoor kun je je aanmelden op dit formulier.

Weet jij al wat je uit onze natuur kunt eten? Bosbessen, bramen, beukennootjes. Maar er is zoveel meer. Vaak gezonder dan onze groenten en vol van smaak. Wil jij je laten rond leiden door de natuur en horen wat er allemaal valt te halen? Van harte ben je uitgenodigd voor een rondleiding.

vp2

Hoe vaak hoor je niet, bah, eng, vies. We hebben het dan over de kleine kriebeldiertjes Niet alleen volwassen mensen, maar zeker ook veel kinderen. Spelenderwijs, met handdiertjes en kleine korte verhaaltjes over dieren, is het mogelijk om kinderen spelenderwijs dichter bij de natuur te brengen. Een leuk moment om samen met jou (klein)kind mee te maken. Nieuwsgierig geworden? Meld je aan, om samen met je (klein)kind eens op pad te gaan. Er zijn voor kinderen potloepjes, vergrootglaasjes, schepnetjes e.d. aanwezig. Ook zijn er zoekkaarten en boekjes, zodat er gezocht kan worden naar het diertje of bloempje wat jij gevonden hebt. Je leert er erg veel van.

Voor alle deelname geldt dat de aansprakelijkheid bij deelname bij de deelnemer zelf ligt.

Voor vertrek is er een kopje koffie of thee en voor de kleintjes is er limonade.

Prijs voor deelname is: € 2,50  p.p. Activiteit duurt 1 ½ tot 2 uur.

Opgeven kan per e.mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Uw natuurgids, Gerrie van den Brink.