Dassen op de Veluwe

Dassen op de Veluwe.

Dassen, wat zijn dat? Waar kun je dassen vinden? Is een das gevaarlijk? 

Allereerst, wat zijn dassen. Dassen zijn sterke, zwaargebouwde omnivoor. En toch behoord hij tot de groep marterachtigen roofdieren. Best vreemd, want een das is geen roofdier. Hij scharrelt rustig zijn kostje bij elkaar. Helemaal geen roofdier is ook niet waar, want de das lust graag een regenworm. Dat behoord tot zijn hoofdvoedsel. Op één nacht kan hij honderden regenwormen vangen. In het voorjaar eet hij ook wel insecten, kikkers en slakken. Maar in de herfst weer meer fruit. En wat te denken van een heerlijke maiskolf. Boeren zijn er niet blij mee. De das wel. Omdat er in de winter minder voedsel te vinden is, eet de das zich in de herfst helemaal tonnetje rond. Het vet wat dat oplevert, kan hij weer goed gebruiken om de winter door te komen. Dassen houden geen winterslaap, zoals andere dieren dat vaak doen. Maar als het erg koud is, blijft hij wel lekker warm in zijn hol, burcht zitten. Ook een worm kan hij niet meer vinden, want zij kruipen bij aankomende kou, heel diep in de grond. Geef ze eens ongelijk.   

Dassen hebben korte poten. Daaraan zitten bij de voorpoten lange graafklauwen. Een das heeft een opvallende koptekening. En zijn snuit is vaak lang. Vossen leven in een burcht. Waarvan we de ingangen pijpen noemen. Dat kunnen er wel meer dan tien zijn. Het hangt af van de grote van de burcht. Heb jij wel eens een das gezien? Ben je er één tegen gekomen op je tocht door het bos? Dat komt ook niet zo heel veel voor, want een das is een schuw dier. Helaas zien we ze nogal eens dood langs de weg liggen. Jammer van zo'n prachtig dier. Als je 's morgens vroeg, of 's avonds, tussen twee lichten, dat betekend schemer in de ochtend of avond, heb je de meeste kans om er één tegen te komen. Ga nooit naar een dassenburcht toe. Je verstoord alleen maar de rust. Maar wie weet, kom jij een keer zo'n prachtig dier tegen op jou pad. Succes allemaal.