Reintje in het veld

Reintje in het veld.

 vos 2

Velen van ons hebben wel eens een vos gezien. Voor de camera is meestal wat lastiger. Toch had ik het geluk deze grote Reinderd, met zijn witte pluim, voor de camera te krijgen. De vos, Vulpes vulpes, is familie van de hondachtigen. Hij komt in vrijwel heel Nederland voor. Met zijn rode vacht en bij sommige een witte pluimstaart, is hij een prachtige verschijning in het open veld. Scheumend tussen het groen, altijd opzoek naar een hapje. Met een schouderhoogte van zo'n 35 cm heeft hij een prachtige hoogte. Zijn staart is eveneens lang, zo'n 40 cm lang. Dat is meer dan zijn schouderhoogte is. En met een gewicht van zo'n 10 tot 14 kilo is hij redelijk fors te noemen. Dat moet ook wel, want een vos is een jager. Die moet wel tegen een stootje kunnen, ja toch. Jonge vossen leven onder leiding van een moervos, meest in de avond en nacht. Vossen zijn trouw aan elkaar, ze vormen een hecht paar. Daaruit komen per nest wel 4 tot 8 vossenpups voort. Het gebied moet er wel mensenarm zijn, want de vos houd van rust. Je ziet hem dan rustig lopen. Maar vergis je niet, de vos kan rennen, en wel met zo'n 60 km per uur is hij zo een heel eind weg. Ik zei al, vossen zijn jagers. Al bestaat de prooi meestal uit kevers e.d. tot hazen. Heel divers dus. Amfibiƫn blijft hij van af. Die glibberige dingen past hij voor. De hoeveelheid voedsel per dag, die hij nodig heeft, is 500 gram. Maar meestal dood hij meer dan hij op eet. Jammer, maar dat doet hij. Maar ook babbelen kan hij goed. Met minstens 28 verschillende geluiden maakt hij duidelijk wat hij bedoeld. Tot slot, vossen leven in holen onder de grond. Een heel mooi en byzonder dier. De moeite waard om de vos eens tegen te komen.