Edelherten
Aardhuispark
Cannenburgergat Kroondomein Het Loo
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic
Wild zwijn
Wild zwijn
Bloesem
Boslaan
Boslaan
Hemelharp
Hemelharp

Home

Wat doet de boom met..........

Iedereen kent wel een boom. In het bos, in uw straat of uw buurt. Maar hoe goed kennen u eigenlijk deze bomen? U weet vast wel het verschil tussen een beuk en een eik. Maar er zijn er zo veel veel meer. Loofbomen en naaldbomen. Loofbomen zijn bomen met bladeren, naaldbomen zegt het al, hebben naalden. En bomen zijn geen struiken. 
Ik hou het bij de loofbomen, zoals de beuk en eik. 

Je staat er niet bij stil, maar weet u dat een boom kan zien? Nou ja, zien, hij kan waarnemen. Nu denkt u vast, waar komt die onzin vandaan. Maar het is verre van onzin. U heeft vast wel een plant in de kamer, voor het raam. Moet u hem ook regelmatig omdraaien? Vast wel, hij groeit één kant op, namelijk de kant van het licht. Dat is nou precies wat een boom ook doet. Hij groeit naar het licht. Als ik tijdens één van mijn gidstochten vertel: "weet u dat een boom kan zien", zie ik de deelnemers vreemd naar me kijken. Maar als ik de kamerplant erbij haal, wordt het helemaal duidelijk. 

Nu is het winter.

Niet alleen zijn er dieren die een winterslaap houden. Nee, ook de bomen houden een soort winterslaap, een diepe rust. Dat hebben ze heel hard nodig, uitrusten van al het werk van de afgelopen twee seizoenen.  Die rust gebruiken ze om voor het volgend voorjaar aan te sterken.  Maar voordat ze in totale rust zijn gegaan, hebben ze eerst nog veel werk verzet. En wij hebben daar allen van mogen genieten. Al die prachtige herfstkleuren, Hoeveel foto's heeft u mogen maken? Wat zijn ze toch mooi. 

 herfstbeuk.jpg

We kijken mee vanaf het begin van de herfst. De blaadjes gaan kleuren. Groen, geel, rood, alles even mooi, zeker als de zon er doorheen schijnt. Wij vinden dat een prachtig gezicht. Gaan extra wandelen, nemen de fotocamera mee. Het geeft ons extra energie. 

Maar de boom, gaat dit proces zomaar vanzelf? Nee, daar moet hij hard voor werken. Het kost hem energie, veel energie. Een voor één haalt hij de kleuren uit het blad. Deze kleuren noemen we chlorofyl. Ze worden opgeslagen, deels in de takken, deels in de wortel. Daar worden ze bewaard om het volgende voorjaar weer te gebruiken.

De bladeren kleuren rood, deze kleurkorrel noemen we anthocyaan. Daarna kleuren de bladeren wat oranje, die kleurkorrel heeft de naam caroteen gekregen. Dan kleurt het blad geel, xantofyl. En uiteindelijk zal het blad leeg van chlorofyl zijn en bruin worden. Het meeste blad zal van de boom vallen. Echter, jonge beuken houden hun blad tot diep in het voorjaar vast. De rede hiervan is dat hij zichzelf beschermt tegen zonnebrand.  

eikenboomstam_2.jpg

Dat zie je goed bij een beukenhaag. Tot de nieuwe bladeren aan de haag komen, zitten de oude er nog aan. Zo voorkomt de haag dat hij verbarnd in de voorjaarszon. Als de groene blaadjes eenmaal groeien, laat de haag de oude pas vallen. Ook in het bos kun je dit tegen komen, eenbeuk vol bruine bladeren. Dan zit er een open plek bij de boom. De zon kan met haar warme stralen de stam bereiken. Maar met de bescherming van het oude blad zal dat niet gaan.

Er is nog veel meer over de beuk te vertellen, maar dat doe ik een andere keer. 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2022 edelhert . Alle rechten voorbehouden.