Edelherten in het Kroondomein

 

Als de R in de maand komt, begint de onrust in het woud te komen. Bij de herten zijn de geweien uitgegroeid tot een geducht wapen. 

De eerste hindes (de vrouwelijke herten) beginnen bronstig (vruchtbaar) te worden. Lange tijd liepen de herten in een roedel (groep)bij elkaar. Nu zijn ze elkaars tegenstander geworden. De eerste jonge mannen beginnen de oudere herten uit te dagen.

Echter, zolang de meeste hindes nog niet bronstig zijn, zullen ze niet veel bereiken. Pas als er meerdere hindes tegelijk bronstig worden, proberen de jonge mannen wel eens een dame weg te stelen. Soms lukt dat. Tenminste........even dan. Want de hinde zal terug keren naar haar roedel. Dan komt het oude hert in actie. Met een machtige burl (geluid van een hert tijdens de bronsttijd) komt dan het oude hert in actie. Het jonge hert zal klappen krijgen. Tot zover even een stukje uit het leven van een edelhert. Op deze foto zie je een hert. Zijn roedel is eveneens in de buurt. Nu is het nog rustig, maar weldra zal ook hij met jaloerse mannen te maken hebben. Dan is het Bronsttijd en klinkt de oergalm door het Veluwse woud. Voor ons genieten van dit indrukwekkende geluid, voor het hert een zware tijd.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2020 edelhert . Alle rechten voorbehouden.