Afdrukken | E-mail | Bewerk | Hits: 63

De bronst

 Als je in de maand september, zo rond de 15e, naar de Veluwe komt, zul je op diverse plaatsen kennis maken met de hertenbronst.

Wat is hertenbronst.

Een heel verhaal, maar in feite gaat het erom voor nageslacht te zorgen. En dat dat niet zomaar gaat, kunnen we horen, o.a. op de Veluwe. Het mooiste is, om na de ingevallen duisternis, naar het bos te gaan. De kans dat je een hert hoort burlen is groot. Maar natuurlijk hoor je niet alleen herten burlen, ook zwijnen kun je horen. En zeker ruiken. Als je met een gids op weg bent, zal deze je zeker op die geur wijzen.

Als je het bos in wandeld, op de daarvoor bestemde wegen, even dit...............

Een aanrader is, geen zaklampen, aangepaste kleding, niet praten, telefoon uit, niet stampen, en vooral geen parfum op.

En dan...............

Samen genieten.

Ga eens met een ervaren gids mee en je hoort meer over de edelherten en de Veluwe.

 Strijden om.

                                                                                              De Veluwe leeft. En hoe.Als de R in de maand komt, komt de onrust in het bos. Edelherten paraderen met hun enorme gewei trots door de bossen en over de velden. Als machtsvertoon slaat het hert met zijn gewei door het gras. Flarden groen blijven aan de stangen zitten. Dat is niet alles. Het hert wil ook nog eens goed voor de dag komen en daar hoort parfum bij. Natuurlijk geen parfum die wij mensen gebruiken. Nee, daar hebben zij een eigen handel i

Het hert gaat wat voorover staan, zodat de manen om de nek wat naar beneden komen, en begint dan de parfum uit te proeien. Hij piest namelijk zijn eigen urine over de haren in de hals/nek. Hoe sterker de geur, hoe krachtiger het hert voor de liefde staat.

Een misverstand is dat de man de vrouw uit kiest, de vrouw, de hinde, kiest de juiste man uit, die haar verzekerd van een sterk nageslacht. Als de hinde bronstig (bereid is te paren) is, fleemt (lippen optrekken) het hert, om haar geur op te vangen.

                                                                                             Hij beslaat (dekt) de hinde. Meestal is ze dan drachtig.

Maar wat als ze de eerste keer niet draagt? Geen probleem. Een hinde is 1 keer in de 3 weken bronstig. Dus, over drie weken is er weer een kans. Dit herhaalt zich enkele keren. Vroege hindes kunnen eind augustus al bronstig zijn. En een late tante pas in januari. Maar hoe zit het dan met kalfjes krijgen? Komen die dan ook in de winter ter wereld?

Nee. Als een hinde is beslagen en drachtig is, of dat nu eind augustus gebeurd of januari, in juni zullen alle kalfjes geboren worden.

Hoe kan dat nu? 

Als een vroeg hinde eenmaal drachtig is, groeit het vruchtje tot een bepaalde grote. Pas in het voorjaar, als er weer voldoende kruiden zijn, groeien alle vruchtjes uit tot een volwaardig kalf.

Is dit hetzelfde bij reeën?

Nee. Bij reeën is de bronst in de zomer. Als de reegeit bronstig is en bevrucht raakt, zal de eicel zich een aantal keren delen en staat dan stil tot in het voorjaar. Ook die kalfjes worden rond dezelfde tijd geboren.

Is dat geen wonder.

Nu ik dit schrijf, is de bronst van 2017 bijna voorbij, althans het burlen.

Wil je eens mee? Neem contact op. De bronsttochten voor 2017 zijn voorbij. Wie weet, volgend jaar.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2020 edelhert . Alle rechten voorbehouden.