Hertenbronst                websiteWas er eerst de aanloop naar de bronsttijd, nu is het voorzichtig begonnen. Voorzichtig zeg ik, want op veel plaatsen op de Veluwe komt het bericht van weinig actieviteit onderling bij de herten. De hindes zijn nog niet bronstig, dus heeft het hert meer werk dan zijn plek in het bos veilig te stellen, om daar zijn harem in de greep te houden.

Gisterenavond was ik met mensen in het Kroondomein. Er waren herten te horen, eerst ver weg, later dichtbij. Zo'n 500 meter van ons af. Maar er waren ook lange stille pauzes.

Er stond een hert dicht bij ons, eerst burlend, later stil. Omdat herten zo stil lopen, hebben wij niet gehoord dat het dier zich inmiddels achter ons bevond. Op het moment dat wij op gingen staan, gaf hij vier korte stoten, kreten. We waren gezien.Even bleven we stil staan. Maar ook het hert bleef staan. En omdat het al 22.00 uur was, zijn we onze weg terug gegaan.

 

Het is erg donker in het grote woud. Toch wennen je ogen daar aan. En je gaat dingen ruiken. Zoals bijvoorbeeld wilde zwijnen. Nou, dat was niet alleen ruiken, er stoven er dertien voor ons langs. De mensen vonden het geweldig. Of de zwijnen dat ook vonden betwijfel ik. Maar toen wij weg waren en de rust weer terug gekeerd was, zijn ze zeker terug gegaan. Het was vroeg in de bronst om te gidsen, maar er was geen datum meer vrij. En we hebben het toch mooi kunnen horen. De mensen waren erg dankbaar voor deze mogelijkheid. Geweldig toch.

 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2020 edelhert . Alle rechten voorbehouden.