Is het waar?

Waar we op gehoopt hebben is toch veelal uitgebleven. Een goede bronst.

bronstig hert

 

Het komt wel eens vaker voor, een minder goede bronst. Dat wil zeggen, het burlen van de herten, want het beslaan van de hinde gaat gewoon door. Dit jaar hebben we te kampen met veel regen tijdens de bronst. Daar hebben herten het niet zo op, al dat gedrup op hun vacht, brrr. Je hoorde de herten wel, alleen viel het geluid weg door de regen en wind door het Veluwese woud. Wel hoorde je de bomen juichen, hoera, we krijgen te drinken. De toppen zwiepen door de wind in de donkere nacht. Beukenootjes kletteren op de grond.

Maar dan......plotseling een enorm gekraak. Takken buigen naar benee. Met een enorme klap valt een grote tak boven uit de boom. Het gevaarte komt met donderend geweld op de grond. Mensen maken een geluid van schrik. Enkele willen zelfs ergen schuilen. Maar dat kan helaas nergens.

 

Daarop volgend barst de hemel open, een enorme stortbui komt op ons neer. Regenjassen en paraplu's komen tevoorschijn. Door de stortbui is de angst van de geweldige klap van de tak verdwenen. Wonderlijk hoe het mensenbrein werkt.

Het enkele hert dat we horen is een jong hert. Die durven, nu de oudere herten meer zwijgen, wel een kreet te slagen.

Dan wordt het stil. De wind zakt wat af, de regen is gestopt. Maar ook de herten zwijgen in alle toonaarden. Helaas, het wordt vanavond niets meer. Ik vertel het zachtjes aan de groep. Wel 45 mensen, dus overal even het berichtje, "we lopen langzaam terug". Het is niet anders. Ook dit gebeurd als je een bronsttocht maakt, een stille avond.

Gelukkig kun je de mensen laten genieten van het donkere bos, de stilte van mensen, de wind door de bomen en ja, ook de regen. Je ervaart het anders als dat je thuis was blijven zitten. Droog, ja, maar die spannig van het bos had je niet meebeleefd. Toch nog een beetje mooi dus. Mensen zijn meestal heel verrast van zo'n tocht. Gelukkig maar.

 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2020 edelhert . Alle rechten voorbehouden.