Edelherten
Aardhuispark
Cannenburgergat Kroondomein Het Loo
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic
Wild zwijn
Wild zwijn
Bloesem
Boslaan
Boslaan
Hemelharp
Hemelharp

Gebruik de natuur(lijk)

Natuurlijk proeven.

Wat bedoelen we daar nu mee? Je kunt iets natuurlijk proeven, als gewoonte. Maar hier bedoel ik mee dat het product uit de natuur komt, dus eigenlijk de natuur proeven. En dat dat niet zo moeilijk is als het lijkt, ziet u hier. De voorbereidingen zijn afgerond en het product is klaar. Als je graag een recept wil, even een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ik stuur het je graag op.

Allereerst zijn we paardenbloemen gaan plukken. Je moet natuurlijk niet vies zijn van vieze handen, want van paardenbloemen krijg je het sap op je handen. Maar dat is niet erg, integendeel. Het is zelfs gezond. Wat een mooie bijkomstigheid is, is dat je ook nog eens gezond buiten bent.

Daarna hebben we brandneteltoppen geplukt. Je kunt ze ook met een schaar afknippen. Ook de brandnetelprikjes zijn gezond, goed voor de doorbloeding. Fijn is het niet. Je kunt over een pijnlijke plek van de brandnetel een dovenetel, smalle weegbree of een paardenbloem uitwrijven. Ikzelf doe altijd een gaatje in de grond graven en stop mijn hand in de vochtige aarde. Soms helpt er bij iemand gewoon niets. Bedenk dan maar dat het toch best gezond is.

En wat kun je daar nu van maken?

Ik heb van de paardenbloemen gelei en honing gemaakt. Van de brandnetels zalf en olie. en verder zijn er nog wat producten die ik heb gemaakt.

Het is wel wat werk, maar je krijgt er veel voor terug. En je leert ook nog eens dat er zoveel voor onze voeten groeit. Ik zou zeggen, het is lente, ga de natuur in en pluk. Maar wel op een plaats waar geen honden hun behoeften doen en waar geen auto's rijden. Dat is niet gezond.

En als je er op uit bent geweest, deel het met anderen.

Geef een reactie in het gastenboek.

Ik zeg, pluk en geniet. Heel veel succes.

 

Brandnetelsoep 

Misschien niet leuk om te plukken, maar als je ze eenmaal in de pan hebt, weet je het ook echt te waarderen. Brandnetels worden als een naar onkruid . Maar wat is onkruid? Misschien kunnen we beter praten over ongewenst kruid.

Hoe kom je daar van af? Je kunt natuurlijk je tuin wieden. Maar je kunt ook de top en de bladeren plukken of knippen.

Van ouds was de brandnetel een eetbare plant. Tijdens de oorlog werd brandnetel als groenten gebruikt.

In onze tijd is het normaal als we naar de supermarkt of groenteman gaan. En dan is er zoveel keuze, dat we niet weten wat we gaan eten. Brandnetel groeit overal.

Is brandnetel gezond?

Jazeker, er zitten vele goede stoffen, vitamines en meer in.

Maar kan iedereen het zomaar eten?

Nee. Mensen met bloedverdunners moeten enorm oppassen, omdat brandnetel ook bloed verdunnend is. Er zijn mensen die erg ziek zijn, waarvan men niet weet waar het vandaan komt.

In brandnetel zit ook de stof Histamine, een stof die bij ons een neurotransmitter is. Mensen die daar allergisch voor zijn moeten enorm oppassen. Dus baad het niet schaad het niet gaat hier niet op.

Als je brandnetel, maar ook onze eigen spinazie, andijvie en andere groene groenen eet, doe dat met mate.

Dan nu een recept voor brandnetelsoep.

De soep is eenvoudig te maken.

Pluk de jonge toppen van de brandnetel. In het voorjaar zitten er de beste stoffen in. Maar een gemaaid veld geeft weer nieuwe jonge bladeren. Dus plukken kan tot ver in het seizoen. Pluk in de ochtend en bij droog weer. Gebruik een handschoen om branden te voorkomen.

Neem een grote zak, want brandnetel slinkt, net als spinazie, enorm. Heb je toch teveel geplukt? Droog de bladeren en toppen, want deze zijn prima te gebruiken als thee.

We gaan beginnen:

Benodigdheden:

Kies zelf je hoeveelheden, naar smaak voor het aantal personen waar je het voor maakt.

Brandnetelbladeren, bouillonblokje, evt. laurierblaadje, aardappel en snufje knoflook, crème fraiche of boursin.

Was de bladeren. Haal de steeltjes en de slechte bladeren er tussen uit.

Breng het water aan de kook. Doe er het bouillonblokje er in.

Voeg de brandnetelbladeren er aan toe.

Je kunt er een laurierblaadje als smaakversterker aan toevoegen.

Snijd het uitje in kleine stukjes.

Voeg een snufje knoflook toe.

Je kunt evt. een aardappel aan de soep toevoegen om de soep te binden.

Laat het geheel een paar minuten koken tot het gaar is.

Zet het vuur uit en roer de crème fraiche of e boursin er door.

Mix het geheel. En je soep is klaar.

Eetsmakelijk

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2022 edelhert . Alle rechten voorbehouden.