Edelherten
Aardhuispark
Cannenburgergat Kroondomein Het Loo
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic
Wild zwijn
Wild zwijn
Bloesem
Boslaan
Boslaan
Hemelharp
Hemelharp

Vleermuizen, wat zijn dat?

Vleermuizen zie je niet zo snel. Tenzij je in de warmere dagen in je straat, in het bos, op een laan, even naar omhoog kijkt. Dan is de kans groot dat je er één of meerdere ziet rondfladderen. Vleermuizen zijn nachtdieren. Overdag verschuilen ze zich in donkere ruimtes. Dat kan zelfs bij u in de spouwmuur zijn.

Is het dan niet moeilijk voor de vleermuis om aan voedsel te komen?

Vleermuizen eten insecten. Die vliegen overdag. Maar niet alleen dan, want andere insecten leven in de nacht.

Hoe kan de vleermuis de insecten zien?

Daar heeft hij iets heel speciaals voor ontwikkeld. En daarmee kan hij probleemloos de insecten vinden. Vleermuizen kijken niet met hun ogen, zoals de meeste dieren dat doen, maar ze kijken met hun oren. Zijn ogen zijn zeer lichtgevoelig. Ook ziet hij veel minder kleur dan de mens. Lichtvervuiling is voor de vleermuis een groot probleem. Tegenwoordig zien we in ons land op steeds meer plaatsen groene straatverlichting verschijnen. Maar nog altijd is het licht. Tijdens de vlucht maakt de vleermuis voortdurend geluiden. Die geluiden weerkaatsen op een voorwerp in zijn omgeving. Doordat die geluiden terugkaatsen naar de oren van de vleermuis, weet hij wat er op zijn pad is. Dat kan een voorwerp zijn, maar ook een insect. Dat noemen we een echolocatie. Voor de meeste mensen is het geluid te hoog.  De echo bepaald ook de afstand. Hoe eerder het geluid terug kaatst, hoe dichterbij het voorwerp in de buurt is. Vleermuizen kunnen zelfs aan het geluid van de weerkaatsing horen welk dier zich voor hen bevind.

Hoeveel soorten vleermuizen zijn er in ons land?

In Nederland leven zo’n 20 soorten vleermuizen. Wereldwijd zijn dat er zo’n 1000.

Vleermuizen kunnen wel 20 jaar oud worden. En toch zijn het heel kwetsbare dieren.

  •  Hoe kunnen wij een vleermuis horen?
  •  

Het is zeker geen goedkoop apparaat, maar met een Bat detector kun je het geluid vleermuizen ontvangen. Vleermuizen hebben hun eigen geluid en hun eigen frequentie.  Op internet zijn de geluiden van de verschillende soorten te vinden. Dat maakt het gemakkelijker om een soort te herkennen.

Vleermuizen blijven toch een beetje mysterieus, maar dat maakt het ook zo spannend. Het zijn zeer slimme dieren. Er is nog veel werk te doen in onderzoek en kasten e.d. Dat is specialistenwerk. Maar als je het interessant vind, kun je je bij werkgroepen aansluiten. Er zijn nog vele handen nodig om dit diertje te beschermen.  

Rabies of hondsdolheid.

De naam hebben we vast wel eens gehoord. De kans dat een vleermuis rabies overbrengt is zo goed als nul. In Nederland is er maar één soort (laatvlieger) die de ziekte kán hebben. De overige 19 soorten vleermuizen in Nederland zijn dus niet besmet. Bovendien kan de ziekte alleen overgebracht worden door een beet van een vleermuis. Een vleermuis zal nooit zomaar uit zichzelf bijten. Alleen als het dier wordt opgepakt kan hij uit zelfverdediging bijten.

Bron: Zoogdierenvereniging.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2023 edelhert . Alle rechten voorbehouden.