Edelherten
Aardhuispark
Cannenburgergat Kroondomein Het Loo
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic
Wild zwijn
Wild zwijn
Bloesem
Boslaan
Boslaan
Hemelharp
Hemelharp

Vreemde beestjes in de vijver.

Vandaag trof ik in mijn vijver een diertje aan wat ik nooit eerder gezien heb. Nou zal dat wel vaker gebeuren. Maar in een vijver, waar je geen diertjes in hebt gedaan, komen zomaar vreemde wezentjes langs zwemmen.

Allereerst zag ik daar een bootsmannetje. Nu ken ik die, maar toch, hoe komt zo’n diertje daar nou in? Later kijk weer even in mijn vijver en zie, een rupsachtig beestje met een lange staart. Ik heb gezocht en zie, het is een rattestaart. Het heeft niets met een rat te  maken en de staart zal later ook verdwijnen. Maar wat is het dan?

Een rattestaart is een larve van de blinde bij. O, zult u denken, bestaan er dan bijen die blind zijn? Nee, dieren hebben ogen en kunnen kijken. Alleen dieren diep in de zee en dieren in de grond hebben geen ogen of ogen die niet kunnen kijken. Een blinde bij is ten eerste helemaal geen bij. Het is een zweefvlieg. Hij lijkt wel heel sterk op een bij, maar steken kan hij niet. En blind? Hoor ik u denken. Nee, blind is hij allerminst. De blinde bij heeft veel haar boven zijn ogen, daar dankt het dier haar naam aan. Niet te min, voor mij was het een wonderlijke ontdekking. Nooit eerder gezien.

Hebben jullie, heeft u een vijver thuis? Ga eens rustig aan de rand zitten. Rustig, want waterdieren zien jou zitten en zullen naar beneden duiken. Kijk eens wat je allemaal langs ziet zwemmen.

Ik zou zeggen, ga op ontdekkingsreis door je eigen vijver. En wie weet wat jij voor wondertjes bij jou/u aantreft.

Heel veel plezier allemaal. 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2023 edelhert . Alle rechten voorbehouden.