Insecten in de groene tuin.
Wat kunnen we in onze tuin tegenkomen? Tenzij je alleen grind of tegels hebt, leeft er heel wat in je tuin. Maar zelfs in grind en op tegels leeft het één en ander. Ga er maar eens even voor zitten. Maar wel in jou tuin.
Ik laat jullie kennis maken met enkele insecten die in mijn groene oase leven. Dit is de Blinde bij, eristalis tenax. Aan zijn naam zou je denken aan een bij die niet kan zien, maar dat is allerminst waar. In het beginstadium van de bij leeft hij als Rattenstaart, als larve, in het water. Eenmaal als volwassen zweeft hij in de lucht. Daarbij maakt hij een zoement geluid en laat de pootjes hangen. Ze lijken veel op Honingbijen, maar hij heeft de vleugels breed, een honingbij heeft ze op de rug. Mannetje en vrouwtje zijn goed herkenbaar. Bij de mannetjes zitten de ogen tegen elkaar aan, bij de vrouwtjes zit er ruimte tussen de ogen. Ze komen vrijveel voor, ook vast bij jou in de tuin.
Dan hebben we de Grote kommazweefvlieg. Een hele mond vol. Deze vliegen, de naam zegt het al, zweven langdurig in de lucht. In tegenstelling tot de Blinde bij hoor je deze niet. Soms verschieten ze plotseling van plaats, alsof ze afgeschoten worden. Dan moet je ze weer even zoeken. Als je bloemen in je tuin hebt, zullen ze er af en toe op zitten, en als er geen beweging in hun nabijheid is, dus als je goed stil zit, kunnen ze een hele tijd op hun plaats blijven.
Onze grotere vriend, de Franse veldwesp, polistes dominula, is in eerste instantie een hulp voor ons mensen. Hij jaagt op insecten, waardoor wij minder last van ze hebben. Maar vergis je niet, ze kunnen wel degelijk steken. Dus altijd oppassen geblazen. Wel is de wesp minder goed voor zeldzame vlindersoorten, want ook die verschalkt hij als lekker hapje.
En dan een hele mooie soort. De Slijkvlieg. Neem bijvoorbeeld de Elzenvlieg, Slijkvlieg, Sialidea. Een groot, donker insect. Ze leven van nectar en zijn vaak te vinden langs oevers. Het zijn geen sterke vliegers. Bij verstoring zullen ze ook maar een klein stukje van hun plaats vandaan gaan. Hun larven leven onder water. Ze lijken op een duizendpoot. Na twee jaar gaan aan land om te verpoppen.
En ook andere insecten komen er in de tuin voor, zoals het lieveheersbeestje. Hier het Citroenlieveheersbeestje. Een klein diertje, maar o zo mooi om te zien.
Het diertje leeft op kruidige bloemen, zoals schermbloemen.
En als laatse heb ik hier het Zevenstippelig lieveheersbeestje. Een gewone soort die veel voorkomt. Vroeger dachten we dat de stippen de leeftijd waren. Maar het zijn verschillende soorten lieveheersbeestjes. Deze dieren kom je ook in de winter tegen. Kijk dan maar eens op zolder, of achter de plooien van je gordijnen. Laat ze daar maar rustig zitten, want ze zijn in winterslaap. In het voorjaar zullen ze weer een uitweg naar buiten vinden. Voor degene die dat niet lukt, hij zal sterven.
Natuurlijk leeft er nog veel meer in de groene tuin. Maar daarover een volgende keer. Kijk goed wat jij in jou tuin tegenkomt. En geniet van elk levend wezen, hoe klein ook. Het zijn kleine wondertjes. Alles wat ze nodig hebben zit er aan.
Veel plezier met jullie waarnemingen.
Reacties mogelijk gemaakt door CComment