Edelherten
Aardhuispark
Cannenburgergat Kroondomein Het Loo
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic
Wild zwijn
Wild zwijn
Bloesem
Boslaan
Boslaan
Hemelharp
Hemelharp

Zilveren boomkussen.

Waar denk je aan als je die naam hoort? Zilveren boomkussen. Ik zou al snel denken aan een heerlijk gezondheidskussen. Helaas, dan heb ik het toch echt fout. Een Zilveren boomkussen is een schimmel, een slijmzwam. Deze zwam is niet zeldzaam, maar komt veel in Nederland voor. Het pasmodium, moeilijk woord, maar dat is de massa, bestaat uit samengesmolten cellen, waar de oorspronkelijke kerncellen aanwezig blijven. 
Zilveren boomkussen Reticularia lycoperdon Slijmzwam Mycetozoa
Je vindt deze zwam op staand of liggend dood hout. Meestal loofhout. De verse zwam voelt zacht aan. Als je hem aanraakt ontstaat er een deukje, maar deze trekt bij een verse zwam weer glad. Als hij wat langer aanwezig is, wordt hij hard en zal verkleuren tot een bruinachtige bol.
Als je zo kijkt, lijkt wit, maar als je goed kijkt zie je een zilverachtige glans. 

Wanneer hij opgedroogt is, zal hij scheuren en zijn sporen zullen zich met de wind verspreiden. Soms is het even goed om je heen kijken, voor je iets van deze zwam ziet. Goed opletten dus. 

Kun je het Zilveren boomkussen eten? Hij is niet giftig, maar of hij lekker is? Ik betwijfel het. Misschien toch eens proeven. 

Zilveren boomkussen, Reticularia lycoperdon. Stam Amoebozoa, klasse slijmzwammen. 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2023 edelhert . Alle rechten voorbehouden.