Edelherten
Aardhuispark
Cannenburgergat Kroondomein Het Loo
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic
Wild zwijn
Wild zwijn
Bloesem
Boslaan
Boslaan
Hemelharp
Hemelharp

Boszandloopkever
Wanneer krijg je de kans om bijzondere diertjes te bewonderen? Nou, eigenlijk elke dag, want kijk eens om je heen. Zie je niet enorm veel rondvliegen, rondkruipen of stil van de zon zitten genieten. Overal is leven, nieuw leven. Levende wezentjes, heel klein of misschien wat groter. Het leeft, ze bewegen, ieder op zijn eigen manier. De één vreet alles kaal, de ander heeft niet eens een mond. En toch leeft het. Hoe bijzonder is dat. Als je bedenkt dat de grootste kever van ons land, het vliegend hert, de man alleen maar kan voortplanten, maar eten niet. Zo ook de haft, ééndagsvlieg, Al leeft niet elke haft maar één dag, sommige soorten wel drie weken. En kijk naar de stippelmot, die vreet de hele meidoorn kaal. Maar, de boom heeft iets achter de hand, namelijk slaapknoppen. Zodra de rupsen tot vlinder zijn gekomen, ontwaken de nieuwe knoppen en is de meidoorn weer de meidoorn. 
Boszandloper Cicindela sylvaticaSoms kom je zeldzame diertjes tegen, zoals deze Boszandloopkever. Hij lijkt veel op de bastaardzandloopkever, Maar als je goed kijkt zie je de verschillen. Dit is toch heel bijzonder, daar het dier vrij zeldzaam is. Hij leeft op zandgrond, aan de rand van het bos en in droge heide. 
Maar natuurlijk zie je veel meer, je moet er alleen de tijd voor nemen, en het geduld opbrengen. 
In deze tijd van corona hebben we wel meer tijd, maar niet het geduld. Toch, het zijn geen vieze kriebelbeestjes, ze zijn heel fascinerend, heel bijzonder. Zeer de moeite waard. 
Ik zeg, neem even de tijd en kijk in jou tuin, op jou balkon, desnoods in je kamerplanten. Overal is leven, hoe klein ook. 

Noteer eens voor jezelf wat je allemaal gezien hebt, ook al weet je misschien de namen niet. Het is allemaal heel bijzonder.
Succes allemaal.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2023 edelhert . Alle rechten voorbehouden.