Edelherten
Aardhuispark
Cannenburgergat Kroondomein Het Loo
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic
Wild zwijn
Wild zwijn
Bloesem
Boslaan
Boslaan
Hemelharp
Hemelharp

Zeg jij het Doorntje 

Wat moet het doorntje zeggen? Wie is eigenlijk Doorntje? Of liever, wat is het. Doorntje is een sprinkhaan. Van het doorntje zijn er diverse soorten, maar vandaag hebben we het Zeggedoorntje gevonden. Een klein beestje, niet erg opvallend. Niet zeldzaam, maar ook niet veel voorkomend. De doorn aan het achterlijf is bij de vrouw 10-12 mm, bij de man 12-15 mm. Er zijn ook kortdoornige, bij beide is de doorn 2 mm korter. 

Zeggedoorntje Langdoornig Tetrix subulataVoor een doorntje is het een vrij fors, vaak egaal lichtbruine sprinkhaan. Sommige hebben fijne lijntjes over het halsschild of zijn bonter van kleur. Andere zijn weer vrij egaal. Zo eenvoudig te herkennen? Niet echt. Het halsschild reikt ver voorbij de achterknie en de achtervleugels ruim voorbij het einde van het halsschild. 

Waar kun je deze diertjes vinden? 
Het Zeggedoorntje heeft de voorkeur aan vochtige tot natte gebieden. Dus in de buurt van water. Meestal op vrij kale plekken. Geluid maken, wat je bij andere soorten sprinkhanen dus wel hebt, vind je bij deze dus niet. De eitjes het doorntje worden in de periode van april tot juni gelegd in vochtig zand.  Nimfen doorlopen als mannetje vijf stadia en als vrouwtje zes stadia. Zijn ze vroeg uitgekomen, dan worden ze in dat zelfde jaar volwassen. Komen ze vanaf half juli uit, dan overwinteren ze. Volwassen dieren kun je tegenkomen april/mei en augustus/september. Volwassen dieren overwinteren. 
Dus, kijk goed langs watervennen/plassen op planten of riet. Je kunt er zomaar één tegenkomen. 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2023 edelhert . Alle rechten voorbehouden.