Edelherten
Aardhuispark
Cannenburgergat Kroondomein Het Loo
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic
Wild zwijn
Wild zwijn
Bloesem
Boslaan
Boslaan
Hemelharp
Hemelharp

Herfst in het land

Denneneekhoorntjesbrood Boletus pinophilus

Iedereen zal het zijn opgevallen. Overal kleuren de blaadjes, of ze vallen al af. En uit de grond komen diverse soorten paddenstoelen op. Het is een feest om het waar te nemen. Er worden vele paddenstoelen gefotografeerd, prachtig. Maar helaas, er worden er ook vele geplukt, dat is jammer, want dan kan een ander na u er niet meer van genieten. Maar weet u wat een paddenstoel is? Het is eigenlijk de vrucht van een heel schimmelnetwerk onder de grond. Dat noemen we een "zwamvlok" of met een moeilijk woord "mycelium". Ik vergelijk het weleens met bijvoorbeeld een appelboom. Een appelboom is geen appel, de appel is de vrucht van de appelboom. Zo is het ook met de schimmels, de paddenstoel is de vrucht uit het mycelium.

Rode zwavelkop Hypholoma sublateritium

Als je met een spiegeltje onder de paddenstoel kijkt, zie je er vaak kleine insecten in en op zitten. Maar wat we niet zien, alleen onder een microscoop, zijn hele kleine organisme, die daarin leven. Ook worden paddenstoelen door andere dieren gegeten. Maar ook door mensen. Alleen, u moet wel goed weten wat wel of wat niet eetbaar is. Een vergiftiging zit in een klein hoekje.

Prachtfranjezwam

Neem nou bijvoorbeeld de vliegenzwam. Waar dank deze paddenstoel zijn naam aan. Nou, dat zit zo........... Vroeger, bij de boerderij, liep het vee om het huis, zoals men dat noemde. In die periode had men veel last van vliegen in huis. Men nam dan een stuk van de vliegenzwam mee naar huis en legde dat in de vensterbank. Daar kwam een vlieg, en nog één en nog één. Zij begonnen direct van de zwam te eten. En plots..........daar lagen ze, dood. Niet slim om daarvan te eten. Dus het is overduidelijk, een vliegenzwam is dus zeer giftig.

Tweekleurige fopzwam Laccaria bicolor

Als u niet weet of de paddenstoel eetbaar is of niet, nooit aankomen.

Als u een paddenstoel heeft aangeraakt, altijd handen wassen.

En voor kinderen, alleen maar naar kijken.

Verder is het vooral genieten, en misschien kunt u met uw kinderen of kleinkinderen in de herfstvakantie een prachtige wandeling maken. Laat de kinderen bladeren, beukennootjes takjes en andere dingen meenemen, wel van de grond af halen, nooit aan een tak trekken. En maak met uw (klein)kinderen een prachtig herfststukje, of een herfsttafel. U geniet en ook die bij u horen worden er vrolijk van.

Allemaal naar buiten. Het is herfst.

 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2022 edelhert . Alle rechten voorbehouden.