Beschermt zijn

Wat betekend dat, "beschermt zijn"? Dat betekend dat wij er niet aan mogen komen, ze laten staan. Als er door terreinbeheerders wordt gecontroleerd, kan het plukken van paddenstoelen u een bekeuring opleveren. Het plukken van beschermde paddenstoelen valt onder stropen. Het stelen uit het gebied. Paddenstoelen, zoals b.v. de Violette gordijnzwam, staan op de "rode lijst".

Violette gordijnzwam Cortinarius violaceus

Deze lijst is behoorlijk uitgebreid, want niet alleen de Violette gordijnzwam staat daar op. Er zijn vele soorten die beschermt moeten worden.

Wat ook belangrijk is, is dat degene die na u komt ook nog van de prachtige paddenstoelen wil genieten.

Advies: Laat de paddenstoel staan. Neem een spiegeltje mee om de onderzijde te bekijken, te koop bij b.v. IVN en de Veldshop, Fotograveer meest zonder flits. Je krijgt zo de lamellen aan de onderzijde duidelijker op de foto.

Natuurlijk zijn er veel eetbare paddenstoelen. Mag je dan helemaal geen paddenstoelen plukken? Jawel, dat mag. Maar doe het met beleid. Pluk voor eigen gebruik en neem daarmee niet te veel aan paddenstoelen mee. Zo kun je de volgende keer opnieuw plukken.

Weet wel wat je plukt. Er zijn soorten die uiterst giftig zijn, die staan maar al te vaak naast de eetbare paddenstoel. En niemand wil toch vergiftigt worden. Dus, pas altijd op. Bij twijfel, laat ze staan. Na het fotograveren of het plukken, was altijd je handen. Zo verdwijnt het onzichtbare, mogelijke gif en blijft u gezond.

Geniet van de herfst.

Wat vindt u/jij hiervan? Laat een bericht hierover achter in het gastenboek. Dank u wel.

 

 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2020 edelhert . Alle rechten voorbehouden.