Afdrukken
Hits: 1246

Gewone oesterzwam

Hoe herken je de gewone oesterzwam? Aan zijn hoed die waaierachtig gevormd is en ongesteeld. Zijn kleur is crème tot grijslila tot lilazwartkleurig. Zijn vlees is buigzaam en heeft een milde smaak, een beetje naar zwam, of vis. Ze zijn eetbaar. Ze leven op dode, maar ook op levende loofbomen, zoals de beuk. Je kunt ze aantreffen op stammen, stronken of takken. De zwam is een (1) saprofiet en mogelijk (2) parasitair. Het is een algemene soort.  

Bijzonder is, op de zwamvlok worden knopjes gevormd, (3) die aaltjes of nematoden met gif doden en met zwamdraadjes doorgroeien. Het inademen van een sporenwolk van de Gewone oesterzwam zorgt voor een heftige astmatische reactie. Daarnaast kunnen hun sporen oogontstekingen veroorzaken.
Van het eten van Oesterzwammen als Pleurotus ostreatus en Pleurotus spodoleucus zou een cholesterol- (en bloeddruk)verlagend en een afweer- en weerstandverhogend effect uitgaan. (Bron: Soortenbank)

Uitleg:
(1) Saprofiet betekend verrot. Het is een schimmel die leeft op dood organisch materiaal, dat ze afbreken om er stoffen van te maken, die voor        andere organismen, zoals planten en dieren, opneembaar zijn.

(2) Parasiet betekend dat de schimmel het leven kost van de gastheer, zoals de beuk.

Paddenstoelen 20 BorderMaker