Afdrukken
Hits: 1226

Vreemde paddenstoel

 

Tijdens onze korte rondwandeling van zondagmiddag 01-02 j.l. trof ik tussen de rottende bladeren en sneeuw een oranje kelk aan. Eerst dacht ik dat het een ballonrest was, wilde het oprapen en in een prullenbak doen. Maar toen bleek dat het hier om een paddenstoel ging. In ieder geval zag ik dat het een kelkzwam was. Maar in februari een paddenstoel van deze leek onwaarschijnlijk. Thuis ben ik gelijk de soort gaan opzoeken. In de boeken leek het op de rode kelkzwam, maar ik twijfelde. Toen op zoek op internet en zie, hij leek het te zijn maar het kan net zo goed de gekruldekelkzwam zijn. 

 

Wat ik nu gedaan heb, is het Mycologisch instituut, een bekende mycoloog gemaild. En nu is het afwachten of en wanneer hij reageert. Ik heb hier een stukje van de rand van de zwam, maar is dat voldoende om de soort te determineren? We zullen het gaan zien. Ik wil jullie een foto van de soort niet onthouden, maar over de naam zal nog even onzeker blijven. Geniet van de mooie foto. Kijk goed in het rond, en zie waar een ander vaak aan voorbij loopt. Succes allemaal. 

 

Nou, het antwoord is binnen. We hebben hier te maken met de Rode kelkzwam (Sarcoscypha coccinea) Gevonden in het Hosterwold. Co├Ârdinaat" 52.297279, 5.520310  

Deze zwam wordt binnenkort vermeld op de site van de NedMycVer. We hebben hier te maken met een zeldzame paddenstoel. Dus, zie jij een paddenstoel en weet je niet welke en of hij zeldzaam is, ik heb er een klein stukje afgesneden en naar een Mycoloog gebracht. Want echte duidelijkheid op welke soort kan soms alleen maar door micro-onderzoek. 

Bent u/ben jij ook een vreemde paddenstoel tegen gekomen? Laat ons weten welke soort u/jij gevonden hebt.