Edelherten
Aardhuispark
Cannenburgergat Kroondomein Het Loo
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic
Wild zwijn
Wild zwijn
Bloesem
Boslaan
Boslaan
Hemelharp
Hemelharp

Heb jij wel eens het gevoel dat...........

Boskrabspin Xysticus lanio

Heb jij wel eens het gevoel dat je, tijdens een wandeling door het bos, nagekeken wordt? Nou, ik wel hoor. En als ik dan wat dichter bij struiken en bomen kijk, is dat nog waar ook. Zie je deze grote ogen, ze kijken echt wel naar je. En als je dichterbij komt, steken ze zomaar hun pootje op. Niet om te zwaaien, nee. Maar om je te waarschuwen, kom niet dichter bij, want anders......... 

Op de bovenstaande foto zie je de boskrabspin, een klein spinnetje met grote ogen. Strekspin Metellina specOp de volgende foto zie je een strekspin. Duidelijk kleinere ogen, maar niet minder staren ze je na. We griezelen er van. Dat is erg jammer, want deze diertjes zijn banger voor jou dan jij voor hen hoeft te zijn. Als je ze eens nader bekijkt, zijn ze eigenlijk best mooi hoor. Prachtige tekeningen op de rug, kunstige webben, anderen weer geen web. En wat zijn het een helden. Als jij te dichtbij komt, steken ze hun poot op. Nog dichterbij en je krijgt er twee. En jij bent alleen maar bang? Ze zijn nuttig, ze zijn vleitig, ze zijn kunstig. Echt de moeite waard ze eens nader te bewonderen.

Strekpoot Dicranopalpus ramosus

 

 

En dan deze jongen, als je niet goed oplet, loop je hem zomaar voorbij. Deze soort komt pas sinds 1993 voor in ons land. Onopvallend zit hij gestrekt tegen een tak van een boom. Toch wel heel bijzonder. En......zelfs als je dichtbij komt, blijft hij stil op z'n plekje zitten. Dat is toch niet angstig? Of hij jou ziet? Nou, geloof me, echt wel. Alleen hij denkt dat jij hem niet ziet. En meestal is dat ook zo. 

Rode hooiwagen Opilio canestrinii

En hier links is de rode hooiwagen. Deze valt met zijn gebogen lange benen meteen op. Ook laat hij zich , als hij jou ziet, tussen de planten naar beneden vallen en begint meteen te rennen. Een echte angsthaas dus. Zo hebben we vier soorten spinnen die er elk hun eigen leefgebiedje hebben. De één met, de ander zonder web. Allen even nuttig, allen even angstig voor ons. Want wees eerlijk, hoe vaak heb jij de schoen op deze of andere soorten hun kop gezet? Ja, zij zouden weg moeten rennen voor ons, in plaats van andersom. Ze ruimen veel nare diertjes op, die er soms zo schattig uitzien, maar heel naar kunnen doen. Probeer eens naar de schoonheid van deze dieren te kijken, ze te bewonderen, van ze te houden. Of.......dat laatste gaat misschien te ver. Maar zeker, ze zijn heel nuttig voor ons. Een aanbod voor jullie........ga eens met me mee, het veld in. Dan zul je zien dat je er echt niet bang voor hoeft te zijn. En, het is geen excursie, je mag zo mee. En wie weet ga jij ook de schoonheid van deze dieren zien. 

 

Schrijf reactie (2 Reacties)

Mijnspin/Atypidae

 mijnspin met giftanden

De mijnspinnen zijn in Europa de enige verwanten van de vogelspin. Je kunt ze herkennen aan hun opvallend grote en recht naar voren gerichte monddelen, genaamd cheliceren. en paralel naar achter geslagen giftanden.

Jonge mijnspinnen hebben dezefde kleur als de vrouwtjes, n.l. bruin. De spin heeft 8 ogen in een groep, iets verhoogt, op het voorlichaam.

Het mannetje is 7 tot 10 mm, het vrouwtje 10 tot 15 mm. Bij de spin is het vrouwtje groter dan het mannetje. Het achterste spintepel is opvallend lang. Van ondere zie je er een half ronde cirkel. Volwassen mannetjes kun je tegen komen in juni en juli. De vrouwtjes, die wel 10 jaar kunnen worden, kun je het gehele jaar door tegenkomen. De paring vind pas plaats als het mannetje 4 jaar oud is. Dat is de maximale leeftijd voor het mannetje. Als de paring heeft plaats gevonden, valt hij ten prooi aan het vrouwtje, sterft en wordt opgegeten.

Het is bekend dat de spin in Limburg is waargenomen, maar ook op de Veluwe en elders in het land kun je spin tegen komen, op kalkgronden, droge graslanden, langs bosranden en tussen het struikgewas.

mijnspin op pad

Mijnspinnen leven in een kolonie. soms wel 100 dieren op een vierkante meter.

Als het vrouwtje honger krijgt, gaat ze met haar buik voor de ingang van haar buis liggen. Als een klein diertje niets vermoedend langs komt wandelen, grijpt het vrouwtje het en eet het onfortuinlijnke insect op. Nu is de ingang van de buis stuk. Snel repareed ze het spinsel en gaat haar buiswoning weer in.

De spin leeft hoofdzakelijk onder de grond, tot ongeveer 30 cm diep. Zij heeft een buis in de grond, bekleed met slangvormig spinsel, tot boven de grond met een sluitend einde. Het bovengronds gedeeltje is zo'n 10 cm en lijkt op een vinger van een handschoen. Het geheel wordt door de spin gecamoufleerd met gras en mos. De ingang ligt meestal vlak boven de grond, maar kan ook met draden aan planten of struiken in de buurt vast zitten.

Het vrouwtje leeft in haar spinselbuis. Ze werk regelmatig afval van haar steeds ruimere woonplek naar buiten. Na zijn laatste vervelling trekt het mannetje rond, opzoek naar een vrouwtje dat bereid is te paren. Het is dan al juli. Als hij haar gevonden heeft, maakt hij het spinsel voor de ingang open met spijsverteringssappen om bij haar te kunnen komen. De paring vindt plaats in de buis. In de zomer komt het tot eieren leggen, in een cocon, in haar woonbuis. In de herfst komen de jonge spinnen uit, Maar ze blijven de hele winter lekker warm bij hun moeder, in de bescherming van het spinsel. Pas in het voorjaar verlaten de jongelingen het ouderlijk huis en klimmen omhoog in de planten. Elke jonge spin trekt een spindraad achter zich aan, waardoor er een tentvormig spinsel ontstaat. Daarna laten de spinnetjes het spindraad los door massaal hun achterlijf op te tillen, waardoor de draad wordt verbroken. Slechts één draad wordt er daarna gesponnen, deze om vandaar weg te zweven op de wind en een eigen toekomst te bereiden. De draad wordt al langer en langer, totdat de jonge spin op zijn bestemming aankomt.

Heeft u/jij een mening over dit geschreven stuk? Vind je het een mooi stuk? Laat eens een boodschap achter in het gastenboek. Vragen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

 Op safarie in eigen tuin.

Wat ben je rijk als je een tuintje bezit. Het mooiste is natuurlijk voor of achter je huis. Maar hoeveel mensen hebben zo'n tuin en doen er weinig of niets mee? Helaas te veel.

Ik heb al eens een stuk geschreven over oase tussen beton. (ook te vinden op deze website) En zo is het nog altijd.

Maar wat als je het voorrecht hebt om een tuintje te bezitten. Met wat groene struiken en enkele bloemen kom je al heel ver.

En als je het goed verzorgt, zie je er al spoedig beestjes op af komen. Als je daar nu eens een krukje tussen zet en er even tussen gaat zitten, zul je al snel verbaasd zijn wat er allemaal in jou tuin te zien is.

Neem de tijd.                                                                      

DSC 2698 2

Ben jij bang voor spinnen? Hoeft niet. Zij zijn banger voor jou als jij voor hen hoeft te zijn. Als je dan zo'n spin eens van dichtbij gaat bekijken, niet alleen naar de poten, maar naar b.v. de oogjes. Je zult nog verliefd worden op die prachtige ogen. Vooral de springspinnen hebben prachtige ogen. Als ze over je hand lopen, perongeluk, zul je zien dat ze niets doen. Het zijn prachtige diertjes.

Probeer het maar eens. En als jij een mooie belevenis en/of een vraag hebt, even een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat ook eens een bericht in het gastenboek achter en vertel hoe jij deze website vindt. Dank je wel.  

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Insectentijd, bloementijd, oppastijd.

Hoe vaak komt het niet in het nieuws, we zien bijna geen insecten meer. Nou, dat er veel minder zijn kunnen we allemaal waarnemen. Kijk maar eens op je autoruiten. Of op de fiets. De beestjes die vroeger zomaar in je mond vlogen. Nu zijn je autoruiten na een lange rit bijna schoon en in je mond komen alleen nog maar die iritante vliegjes en muggen.

Prachtspin pisaura mirabilis 3

Het is dus van belang dat er mensen zijn die deze en alle andere insecten en bloemen en wat meer inventariseren. En dan sta je versteld hoeveel soorten insecten je toch nog tegen komt. Alleen, waar je eerder nog een aantal van een soort bij elkaar zag, daar mag je van geluk spreken als je er twee van ziet.

Snuitkever eikelboorder curculio glandium 3

Hoe komt dat nou? Insecten weg?

Doordat alles met bestrijdingsmiddelen bespoten wordt, akkers met landbouwgif, zelfs in de broedtijd voor vogels, rustgebied voor de broedende vogels. Jij mag er niet in, terecht, de vogels willen rust. Maar die grote landbouwtrekkers rijden van voor naar achter, in banen over en door de akkers.

                                                                      DSC 0093

Dan de planten bij de tuincentra. Het voorjaar is begonnen, even shoppen. Maar heb je je weleens afgevraagd hoe het komt dat zo'n plant de hele zomer bloeid? Neem nou een bij. Vrolijk komt hij op de prachtige kleur en soms nog wat geur, af. Niets vermoedend begind hij aan de nektar te zuigen. Niemand ziet met hoeveel pijn deze bij later door het gif op deze prachtige plant zal sterven. Het arme dier krimpt ineen door het doorwerkende gif in zijn kleine lijfje.

Ach, wat geeft het. Er zijn er toch nog genoeg? Als ik maar een mooie tuin heb. En, niet te dure planten natuurlijk. Het moet wel betaalbaar blijven.  

DSC 0368 2Terwijl ik dit schrijf denk ik na. Waarom bloeien de planten in de vrije natuur niet het hele seizoen? Dit komt alleen omdat deze niet met gif bespoten zijn en niet gekweekt zijn om het hele seizoen te bloeien. Nee, in de natuur heeft iedere bloem zijn eigen tijd om te groeien en te bloeien.

Denk aan de kippen. Zij legde vroeger, net als iedere vogel, gewoon in een periode eieren. Maar door mensen toedoen zijn ze gek gemaakt en leggen elke dag een ei.

Denk aan de herten. Het zijn dagdieren. Maar wij hebben ze zo lastig gevallen dat het leven en de bronst nu in de nacht plaats vindt.

En dan willen we een duurzame wereld, bemoeien ons met landen ver weg. Zij mogen geen regenwouden kappen. Goede zaak. Maar ondertussen kappen we in Nederland massaal bomen. Aanplant is er nauwelijks. En wat te zeggen van plastic? Walvissen, potvissen met kilo's plastic in hun maag, schildpadden met rietjes in hun neus. En de burger doet dat? Wat doe jij in de supermarkt? Alles zit in plastic. Haal jij je koekjes uit de verpakking? Of doe je je groenten los in je mandje? Neem jij je eigen boodschappentas mee? En het toilet schoonmaken, gebruik jij wc eend of gloor? En hoe ga jij om met water? Stroomt bij jou de kraan door als je je doucht? Ach, er is zoveel kapot gemaakt. De burger krijgt de schuld, maar het is de maatschappij die de burger dwingt om al deze producten te nemen.

Laten we met z'n allen proberen om dan in ieder geval zuinig te zijn op wat we nog hebben. Koop minder planten bij de tuincentra. Gebruik je eigen boodschappentas, Koop eens wat op de markt en doe het in jou tas. En het toilet? Schoonmaken met fijn wit zand kan net zo goed als gloor. Minder frisse geur, minder schadelijke stoffen in het grond en drinkwater.

En de plantjes in je tuin? Laat ook eens een hoekje in jou tuin verwilderen. Mooi? Nee, misschien niet. Maar je zult zien dat zelfs het kleinste hoekje nieuw leven oproept. Een paardebloem? Laat eens staan.Prachtig gele bloemen, ruikt ook nog eens lekker. Maar voordat hij uitgebloeid raakt, pluk de gele bloemen, ze zijn heerlijk om op of in koekjes te verwerken. Het blad kun je in de sla gebruiken en het sap uit de steel is goed voor puistjes. Nou, dan heb je prachtige, vriendelijke bloemen in je tuin en heb je er zelf ook nog wat aan. En voor ze zicht in grote getale kunnen vermenigvuldigen, zijn ze al weg, door jou op natuurlijke wijze gebruikt.

Wie doet er mee?  

Schrijf reactie (0 Reacties)

Ben jij bang voor spinnen?

Kijk eens naar dit diertje. Je gaat er anders naar kijken.

Het is herfst geworden. Een moeilijke tijd voor veel dieren.

 

 

 

Ook voor deze spin is het moeilijk om op temperatuur te komen.

Voor mij een mooie gelegenheid om deze foto te maken. We zien hier een wolfspin. 

Schrijf reactie (0 Reacties)

           “ WOLFSPINNEN “

 

Jagers van de bodem. Ze maken geen web, maar jagen al rennend achter  hun prooi aan. De spinnen zijn meestal bruin of bontgekleurd. Vrouwtjes houden hun eieren in een zakje onder hun achterlijf. Uit wetenschappelijk onderzoek is ontdekt dat spinnen hun rivalen afkijken, om een eigen kans op een vrouwtje te vergroten. In tegenstelling tot andere spinnensoorten eet bij de wolfspin het mannetje het vrouwtje op. Meestal zijn dit de oudere, niet vruchtbare wijfjes. Mannen paren meestal met een maagdelijk wijfje. Zij zorgt voor een beter nageslacht. Wat heel bijzonder is, is dat wolfspinnen, net als wolven, bij elkaar blijven. En dat, zoals bij de wolvenmoeder, ook de wolfspinmoeder een goede moeder blijkt te zijn. De eitjes komen na 2 weken uit. Moeder bijt de cocon kapot. Jonge wolfspinnen klimmen op de rug van de moeder. Daar blijven ze tot de eerste vervelling. Tot die tijd eten de kleintjes niet. In Europa leven zo’n 80 soorten wolfspinnen. Ze zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. De spin heeft 4 paar ogen. Aan de onderkant van de kop zitten 4 kleinere ogen. Dat maakt het hem mogelijk alle kanten op te kunnen kijken, zelfs omhoog. Zo blijkt dat we wederom met een intelligent diertje te maken hebben. 

 
Schrijf reactie (0 Reacties)
Copyright © 2022 edelhert . Alle rechten voorbehouden.