Insectentijd, bloementijd, oppastijd.

Hoe vaak komt het niet in het nieuws, we zien bijna geen insecten meer. Nou, dat er veel minder zijn kunnen we allemaal waarnemen. Kijk maar eens op je autoruiten. Of op de fiets. De beestjes die vroeger zomaar in je mond vlogen. Nu zijn je autoruiten na een lange rit bijna schoon en in je mond komen alleen nog maar die iritante vliegjes en muggen.

Prachtspin pisaura mirabilis 3

Het is dus van belang dat er mensen zijn die deze en alle andere insecten en bloemen en wat meer inventariseren. En dan sta je versteld hoeveel soorten insecten je toch nog tegen komt. Alleen, waar je eerder nog een aantal van een soort bij elkaar zag, daar mag je van geluk spreken als je er twee van ziet.

Snuitkever eikelboorder curculio glandium 3

Hoe komt dat nou? Insecten weg?

Doordat alles met bestrijdingsmiddelen bespoten wordt, akkers met landbouwgif, zelfs in de broedtijd voor vogels, rustgebied voor de broedende vogels. Jij mag er niet in, terecht, de vogels willen rust. Maar die grote landbouwtrekkers rijden van voor naar achter, in banen over en door de akkers.

                                                                      DSC 0093

Dan de planten bij de tuincentra. Het voorjaar is begonnen, even shoppen. Maar heb je je weleens afgevraagd hoe het komt dat zo'n plant de hele zomer bloeid? Neem nou een bij. Vrolijk komt hij op de prachtige kleur en soms nog wat geur, af. Niets vermoedend begind hij aan de nektar te zuigen. Niemand ziet met hoeveel pijn deze bij later door het gif op deze prachtige plant zal sterven. Het arme dier krimpt ineen door het doorwerkende gif in zijn kleine lijfje.

Ach, wat geeft het. Er zijn er toch nog genoeg? Als ik maar een mooie tuin heb. En, niet te dure planten natuurlijk. Het moet wel betaalbaar blijven.  

DSC 0368 2Terwijl ik dit schrijf denk ik na. Waarom bloeien de planten in de vrije natuur niet het hele seizoen? Dit komt alleen omdat deze niet met gif bespoten zijn en niet gekweekt zijn om het hele seizoen te bloeien. Nee, in de natuur heeft iedere bloem zijn eigen tijd om te groeien en te bloeien.

Denk aan de kippen. Zij legde vroeger, net als iedere vogel, gewoon in een periode eieren. Maar door mensen toedoen zijn ze gek gemaakt en leggen elke dag een ei.

Denk aan de herten. Het zijn dagdieren. Maar wij hebben ze zo lastig gevallen dat het leven en de bronst nu in de nacht plaats vindt.

En dan willen we een duurzame wereld, bemoeien ons met landen ver weg. Zij mogen geen regenwouden kappen. Goede zaak. Maar ondertussen kappen we in Nederland massaal bomen. Aanplant is er nauwelijks. En wat te zeggen van plastic? Walvissen, potvissen met kilo's plastic in hun maag, schildpadden met rietjes in hun neus. En de burger doet dat? Wat doe jij in de supermarkt? Alles zit in plastic. Haal jij je koekjes uit de verpakking? Of doe je je groenten los in je mandje? Neem jij je eigen boodschappentas mee? En het toilet schoonmaken, gebruik jij wc eend of gloor? En hoe ga jij om met water? Stroomt bij jou de kraan door als je je doucht? Ach, er is zoveel kapot gemaakt. De burger krijgt de schuld, maar het is de maatschappij die de burger dwingt om al deze producten te nemen.

Laten we met z'n allen proberen om dan in ieder geval zuinig te zijn op wat we nog hebben. Koop minder planten bij de tuincentra. Gebruik je eigen boodschappentas, Koop eens wat op de markt en doe het in jou tas. En het toilet? Schoonmaken met fijn wit zand kan net zo goed als gloor. Minder frisse geur, minder schadelijke stoffen in het grond en drinkwater.

En de plantjes in je tuin? Laat ook eens een hoekje in jou tuin verwilderen. Mooi? Nee, misschien niet. Maar je zult zien dat zelfs het kleinste hoekje nieuw leven oproept. Een paardebloem? Laat eens staan.Prachtig gele bloemen, ruikt ook nog eens lekker. Maar voordat hij uitgebloeid raakt, pluk de gele bloemen, ze zijn heerlijk om op of in koekjes te verwerken. Het blad kun je in de sla gebruiken en het sap uit de steel is goed voor puistjes. Nou, dan heb je prachtige, vriendelijke bloemen in je tuin en heb je er zelf ook nog wat aan. En voor ze zicht in grote getale kunnen vermenigvuldigen, zijn ze al weg, door jou op natuurlijke wijze gebruikt.

Wie doet er mee?  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2021 edelhert . Alle rechten voorbehouden.