Heb jij wel eens het gevoel dat...........

Boskrabspin Xysticus lanio

Heb jij wel eens het gevoel dat je, tijdens een wandeling door het bos, nagekeken wordt? Nou, ik wel hoor. En als ik dan wat dichter bij struiken en bomen kijk, is dat nog waar ook. Zie je deze grote ogen, ze kijken echt wel naar je. En als je dichterbij komt, steken ze zomaar hun pootje op. Niet om te zwaaien, nee. Maar om je te waarschuwen, kom niet dichter bij, want anders......... 

Op de bovenstaande foto zie je de boskrabspin, een klein spinnetje met grote ogen. Strekspin Metellina specOp de volgende foto zie je een strekspin. Duidelijk kleinere ogen, maar niet minder staren ze je na. We griezelen er van. Dat is erg jammer, want deze diertjes zijn banger voor jou dan jij voor hen hoeft te zijn. Als je ze eens nader bekijkt, zijn ze eigenlijk best mooi hoor. Prachtige tekeningen op de rug, kunstige webben, anderen weer geen web. En wat zijn het een helden. Als jij te dichtbij komt, steken ze hun poot op. Nog dichterbij en je krijgt er twee. En jij bent alleen maar bang? Ze zijn nuttig, ze zijn vleitig, ze zijn kunstig. Echt de moeite waard ze eens nader te bewonderen.

Strekpoot Dicranopalpus ramosus

 

 

En dan deze jongen, als je niet goed oplet, loop je hem zomaar voorbij. Deze soort komt pas sinds 1993 voor in ons land. Onopvallend zit hij gestrekt tegen een tak van een boom. Toch wel heel bijzonder. En......zelfs als je dichtbij komt, blijft hij stil op z'n plekje zitten. Dat is toch niet angstig? Of hij jou ziet? Nou, geloof me, echt wel. Alleen hij denkt dat jij hem niet ziet. En meestal is dat ook zo. 

Rode hooiwagen Opilio canestrinii

En hier links is de rode hooiwagen. Deze valt met zijn gebogen lange benen meteen op. Ook laat hij zich , als hij jou ziet, tussen de planten naar beneden vallen en begint meteen te rennen. Een echte angsthaas dus. Zo hebben we vier soorten spinnen die er elk hun eigen leefgebiedje hebben. De één met, de ander zonder web. Allen even nuttig, allen even angstig voor ons. Want wees eerlijk, hoe vaak heb jij de schoen op deze of andere soorten hun kop gezet? Ja, zij zouden weg moeten rennen voor ons, in plaats van andersom. Ze ruimen veel nare diertjes op, die er soms zo schattig uitzien, maar heel naar kunnen doen. Probeer eens naar de schoonheid van deze dieren te kijken, ze te bewonderen, van ze te houden. Of.......dat laatste gaat misschien te ver. Maar zeker, ze zijn heel nuttig voor ons. Een aanbod voor jullie........ga eens met me mee, het veld in. Dan zul je zien dat je er echt niet bang voor hoeft te zijn. En, het is geen excursie, je mag zo mee. En wie weet ga jij ook de schoonheid van deze dieren zien. 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2021 edelhert . Alle rechten voorbehouden.