Vogels

 Wintergast.

Niet op wintersport, maar gewoon in ons eigen landje.

Rustig zit ik buiten in het late winter zonnetje, toen ik plotseling kraaien in paniek zag raken. Duiven schieten van schrik alle kanten uit. Merels begonnen te roepen. Gaaien en eksters krijste het uit. Wat is er toch aan de hand.

Niet lang daarna zie ik in een gekortwiekte beuk een roofvogel zitten. Met een duik laat hij zich naar beneden vallen. Eenmaal de wind onder de vleugels zorgt hij voor nog meer paniek bij de andere vogels. Dan zweeft hij weg en verdwijnt achter de bomen.

Wat was dat voor roofvogel?

Eenmaal thuis zocht ik in mijn vogelboek. Ik was er niet zeker van, dus maar even Google. En ja hoor, hij was het toch, het smelleken.

Smelleken, Falco columbarius, de naam zegt het al, behoord tot de valken. Het is een klein, onopvallend valkje. Maar dat geld alleen voor ons mensen, want de andere vogels schreeuwen, bij het zien van deze gast,  het uit van angst. Dus zo onopvallend is hij ook weer niet.   

Het smelleken is de kleinste roofvogel van Europa, Met een spanwijdte van ongeveer 50 cm. Het beschermt fel zijn territorium tegen indringers. Jaagt het liefst in open gebied met enige begroeiing. Weidegebieden, maar ook akkers en heidelandschap is zijn favorieten jachtgebied.  Zijn voorkeur van voedsel is kleine vogels. Leeuweriken, vinken en andere kleine vogels behoren voor 80 % tot zijn prooi. Het smelleken is duidelijk te herkennen aan zijn vlieggedrag. Snel en laag boven de grond. Zo overrompelt hij zijn slachtoffer.

Smellekens broeden in oude nesten van andere roofvogels of kraaien.

In mei/juni legt het vrouwtje 4 of 5 eieren. Het broeden wordt door beide ouders gedaan. Na ongeveer 30 dagen worden de jonge geboren. De jongen blijven 17 dagen in het nest. Dan beginnen ze met vliegen. Pas na 26 dagen verlaten ze definitief het nest.

Helaas geldt, net als voor andere roofvogels, dat ze bejaagd of vergiftigd worden. 

Wees zuinig op wat we hebben. Geef ook de roofvogels ruimte om te leven.

Je kunt een reactie achter laten in het gastenboek.

Of stuur een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2021 edelhert . Alle rechten voorbehouden.