Edelherten
Aardhuispark
Cannenburgergat Kroondomein Het Loo
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic
Wild zwijn
Wild zwijn
Bloesem
Boslaan
Boslaan
Hemelharp
Hemelharp

Vogels

Ben jij wel eens verliefd geweest.

 

Wat een vraag, ben jij wel eens verliefd geweest. Natuurlijk ben jij wel eens verliefd geweest. Want wees eens eerlijk, vond jij dat meisje, die jongen, op de kleuterschool, of voor de jongere, eerste klas basisschool, ook niet zo leuk? En had je toe ook niet eens het gevoel dat je niet kon slapen, want je dacht alleen aan die jongen, dat meisje. O, was het maar vast morgen, want dan.........

In de mensenwereld gaat dat zo, dat weten we allemaal. Maar in de dierenwereld is het niet anders. O.k., het is dan misschien niet zo dat er vlinders in de buik van het dier kriebelen, maar er is wel een ate van verliefd zijn. 

Kijk eens naar deze twee grote bonte spechten. Zien ze er niet verliefd uit? Echt wel. Moet je eens kijken hoe de één zijn best doet voor de ander. Helaas kun je dat hier niet horen, maar op het moment van deze foto waren de spechten luid aanwezig met een aanzoek tot.........

Ja, tot wat eigenlijk? 

Nee, er komt geen verlovingsring aan te pas. En later is er ook geen trouwboekje. Maar cadeautjes komen komen er wel aan te pas. Want zowel het vrouwtje als het mannetje kloppen op taken en stammen alsof hun leven er vanaf hangt. Ik zou er hoofdpijn van krijgen. Jij dan? Maar zij niet. Dat is het cadeautje aan elkaar. Maar hoe kan het eigenlijk dat wij wel hoofdpijn krijgen en zij niet? Heb jij wel eens gehoord van een schokdemper? Die kunnen op je fiets zitten, en in auto's. Vraag het maar eens aan je ouders. Nou, zo is het ook met de hersennen van de grote bonte specht. Zijn hersennen zijn verpakt in een soort schokdemper, waardoor de klappen van hun snavel opgevangen worden. Daarom krijgt een grote bonte specht geen hooefdpijn. Onze hersennen hebben geen schokbreker. Als wij hard op ons hoofd vallen, krijgen wij hoofdpijn. Of zelfs een hersenschudding. Misschien heb je dat woord al eens gehoord. 

Maar nu terug naar de verliefde spechten. Als de spechten elkaar lief vinden, worden ze samen een paartje. De vogels gaan samen paren. Mischien heb jij ook wel eens twee vogels boven op elkaar zien zitten. Dat noem je dus paren.

Dan gaan de spechten een nest zoeken, soms een oud spechtennest, of ze maken een heel nieuw nest. Dat doen ze door, het liefst in een oude, zieke berk, een gat in de boom te hakken. Met hun snavel dus. Als vloerbedekking leggen ze reepjes hout op de bodem. Als het nest klaar is, legd het  vrouwtje haar eieren in het nest. Vier tot zeven witte eiren. En nee, het is niet zo'n mooi bedje als waar jij als baby in gelegen hebt, nee, de eiren, en later de jonge spechtjes, liggen gewoon op de houten vloer van het nest. Daarna broed ze zelf haar eieren uit. Dat duurt ongeveer 14 tot 16 dagen. Als de kleintjes, allemaal binnen 24 uur, uitgekomen zijn, krijgen ze van vader en moeder specht te eten. En dat ze altijd maar honger hebben, dat kun je van verre al horen. Misschien heb jij ook wel eens spechten gezien of gehoord. Als je in het bos bent, luister dan goed of je iemand hoort kloppen. Hoor je het al? Dat is dan een specht. 

Als de kleintejs drie weken oud zijn, verlaten ze het nest. Maar als je denk dat vader en moeder specht nu rust krijgen, heb je het mis. Want de jonge spechten blijven  nog wel twee weken bij vader en moeder bedelen om voedsel. Daarna moeten ze het toch echt zelf doen. 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2022 edelhert . Alle rechten voorbehouden.