Vogels

Afdrukken
Hits: 1247

Komt de lente eraan?

Grutoos in polderland

Tijdens een ritje door Polder Arkemheen ben ik altijd bewapend met verrekijker en fotocamera. En dat zoiets goed van pas komt bleek maandag 2 maart j.l. wel. Als ik met mijn kijker de velden afspeur naar vogels, zie ik iets wat op een grutto lijkt. Ik stel mijn kijker op de afstand van de vogels in. En ja hoor, 5 grutto’s foerageren aan de rand van een onder gelopen akker. Ik speur of er elders nog meer grutto’s zijn, maar nee, het blijft even bij deze 5. Ik ben aangenaam verrast.

Zodra de broedperiode op gang komt, kun je in Polder Arkemheen genieten van de roep van o.a. de grutto. Utto utto utto, zo klinkt hun roep. In de zomer hebben de mannetjes een oranjebruine kop, nek, borst en een deel van de snavel. Hij heeft een rechte snavel. Aan de borst en zijstreek is hij gevlekt. En op de vleugel zitten zowel onder als boven witte strepen, die in de vlucht goed zichtbaar zijn. Hij is 36 tot 45 cm groot, weegt tussen 270 en 500 gram, met een spanwijdte van 62 tot 70 cm. Een grutto kan een leeftijd van 10 tot 15 jaar bereiken. Het is bekend dat er grutto’s van rond de 28 jaar zijn gevonden. De grutto heeft lange poten en behoord tot steltlopers.

Wat eet hij?

De grutto leeft van insecten en larven van de langpootmug, ook wel emelten genoemd, wormen, slakken en kleine kreeftachtigen. Daarvan eten ze er soms wel meer dan 1000 tot 1200 per dag.

 

En het nest?

Met wat grashalmen en andere stengels bouwt de grutto haar nest. Het liefst in hoog gras.

 

Hoe gaat het met de grutto?

Helaas gaat ook de grutto mee in de achteruitgang van de weidevogels. Gelukkig zijn er weilanden die beschermt zijn zolang de vogels er broeden, zoals in polder Arkemheen. Maar helaas komt het nog vaak voor dat het gras gemaaid wordt als de vogels nog zitten te broeden.

Wat doet de jonge vogel?

Jonge grutto’s verlaten direct het nest, maar blijven wel in de beschutting van het hoge gras. Als er op zo’n akker gemaaid wordt, laten veel jonge vogels het leven