Vogels

Afdrukken
Hits: 2965

Blauwe reiger

 

De blauwe reiger is een grote vogel, een waadvogel, uit de reigerfamilie. Het is tevens de bekendste uit deze familie. Met een lengte van 90 tot 98 cm, is hij gemakkelijk te herkennen. Je zult hem niet snel over het hoofd zien. Wel is het moeilijk om te herkennen wat de man of de vrouw is. Beide geslachten zien er vrijwel hetzelfde uit. Hij heeft een gemiddeld gewicht 2 kilo. En als je goed om je heen kijkt zie je hem langs de waterkant of midden in een weide staan.

De volwassen vogels hebben een witte kop met zwarte wenkbrauwstrepen. De jonge vogel is eerst grijs van kleur. Maar tijdens zijn nestperiode krijgt hij hetzelfde uiterlijk als zijn ouders. Aan de achterkant van de kop zitten zwarte, lange veren. Zijn snavel is geel en dolkvormig. Maar tijdens de broedperiode kan de kleur ook roodachtig zijn. Zijn poten zijn lang en dun en hebben ook deze roodachtige kleur.

De blauwe reiger eet voornamelijk vis. Maar is ook een vleeseter. Want al bestaat voedsel voornamelijk uit kleine dieren, zoals vis, ook kikkers en jonge eendjes, die er smakelijk naar binnen gaan. Ook insecten en andere kleine zoogdieren worden buitgemaakt. Soms zie je een reiger met een jong haasje in zijn snavel. Maar door de S bocht in zijn hals, kan de reiger de prooi niet meteen doorslikken. Wanneer hij een grote vis heeft gevangen, moet hij eerst zijn nek strekken, voordat de prooi naar binnen kan. Als hij zijn nek strekt verschuift hij zijn halswervel, waardoor er een lange, rechte buis ontstaat.

Tijdens het jagen staat de reiger doodstil langs of in het water te wachten tot zijn prooi binnen bereik komt. Maar bespeurd de reiger onraad, dan gaat hij er snel vandoor. Verder is de reiger een geduldige vogel. Want wees eerlijk, wacht jij zolang op je hapje?

Bij het opstijgen neemt de reiger een  pasje achteruit, gaat door de knieën en duwt zich omhoog. Dat kun jij zelf ook waarnemen. Dus, ogen goed open houden wanneer je een reiger ziet staan. Het is goed mogelijk dat je dat met eigen ogen kunt waarnemen. In de vlucht heeft de reiger zijn lange hals in een s-vorm gevouwen. De poten zijn naar achteren uitgestrekt.

Een reiger vliegt met een matig snelle vlucht en een diepe vleugelslag, waarbij de vleugels voortdurend gebogen zijn.  

Reigers broeden van februari tot juni in een kleine kolonie. Het nest wordt in de top van oude bomen gemaakt. Maar ook in rietvelden of kragen kun je zomaar, het zit wel goed verstopt hoor,  een reigernest tegenkomen. Hij legt er takken op en in elkaar. Een fraai nest is het niet, wel functioneel. En daar gaat het toch ook om. De broedtijd bedraagt ongeveer 23 tot 28 dagen. Waarbij zowel het mannetje als het vrouwtje de eieren uitbroeden. Dat broeden geschied al vanaf het eerste ei. De jongen blijven zo’n 50 dagen op het nest. Het vrouwtje legt 1 legsel per jaar, dat bestaat uit 3 tot 5 eieren. De eieren zijn ongevlekt en hebben een blauwgroene kleur, zonder glans. Het ei is gemiddeld 60 bij 43 mm. Als je onder zo'n reigerkolonie doorloopt, zie je vaak kapotte eieren onder de nestboom liggen. Soms met een bijna volgroeid jong erin. Pas op dat je geen flatsj op je hoofd krijgt. Want zoals een spreekwoord luid, schijten als een reiger. Mijn excuus voor het taalgebruik. Vaak zijn de eieren bevuild. Het nest wordt meerdere jaren achtereen gebruikt, al worden er elk jaar wel frisse takken bovenop gelegd, zodat het er een beetje fraai uitziet. De broeddichtheid van de blauwe reiger is nergens zo groot als in Nederland. En ook al broed hij in een kolonie, de reiger is een solitaire vogel. Toch zien we ze vaak dicht bij de mensenwereld. Je kunt de reiger tot zelfs aan jou vijver tegen komen. Want zo een maaltijd op je bord krijg je ook niet elke dag. Dan verorberd hij jou goudvis. Maar ook een jonge koikarper slaat hij niet af. Jij hebt er veel geld voor neergeteld, maar dat ziet de reiger er niet vanaf. Een beurs heeft hij immers niet. Kun jij je nu nog voorstellen dat de reiger vroeger een schuchtere vogel was? Vast niet. Vanaf 1963 is de blauwe reiger een beschermde vogelsoort. 

Het gebied van de reiger bestaat uit sloten, meren, rivieren, vochtige weiden. En zelfs aan de zeekust is hij waar te nemen. Toch blijven voor de reiger Noord en zuid Holland en Friesland "DE" favorieten provincies vinden. En ook al zien we de reiger het gehele jaar door in ons land, er zijn er ook die trekken naar warmere oorden.

In strenge winters hebben de reigers het erg moeilijk. Voorbeelden zoals dat het geval was in 1978/79, 84/84 en 85/86. Toen is de populatie reigers flink gedaald. Maar bij gunstige omstandigheden kan de reiger gemiddeld 25 jaar oud worden.

Je hebt vast wel eens een reiger horen roepen. Zijn geluid klinkt dan diep en rauw. Dat hoor je ook op het nest, maar dan maakt de reiger ook een snavel klapperend geluid, met verschillende rauwe en krassende geluiden. Kortom, ga eens mee met een reigerexcursie. Of wandel eens, rustig, onder zo'n kolonie door. Verstoor de dieren niet. Want dat brengt onrust en kunnen de jongen sterven. En dat willen we toch niet. Kom, kijk en geniet, van alles wat je ziet.

Wat vind jij van de blauwe reiger? Schrijf er eens over. Je kunt het sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dan plaats ik jou stukje op deze website. Je mag natuurlijk ook een berichtje in het gastenboek achter laten.