Edelherten
Aardhuispark
Cannenburgergat Kroondomein Het Loo
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic
Wild zwijn
Wild zwijn
Bloesem
Boslaan
Boslaan
Hemelharp
Hemelharp

Reintje in het veld.

 vos 2Velen van ons hebben wel eens een vos gezien. Voor de camera is meestal wat lastiger. Toch had ik het geluk deze grote Reinderd, met zijn witte pluim, voor de camera te krijgen. De vos, Vulpes vulpes, is familie van de hondachtigen. Hij komt in vrijwel heel Nederland voor. Met zijn rode vacht en bij sommige een witte pluimstaart, is hij een prachtige verschijning in het open veld. Scheumend tussen het groen, altijd opzoek naar een hapje. Met een schouderhoogte van zo'n 35 cm heeft hij een prachtige hoogte. Zijn staart is eveneens lang, zo'n 40 cm lang. Dat is meer dan zijn schouderhoogte is. En met een gewicht van zo'n 10 tot 14 kilo is hij redelijk fors te noemen. Dat moet ook wel, want een vos is een jager. Die moet wel tegen een stootje kunnen, ja toch. Jonge vossen leven onder leiding van een moervos, meest in de avond en nacht. Vossen zijn trouw aan elkaar, ze vormen een hecht paar. Daaruit komen per nest wel 4 tot 8 vossenpups voort. Het gebied moet er wel mensenarm zijn, want de vos houd van rust. Je ziet hem dan rustig lopen. Maar vergis je niet, de vos kan rennen, en wel met zo'n 60 km per uur is hij zo een heel eind weg. Ik zei al, vossen zijn jagers. Al bestaat de prooi meestal uit kevers e.d. tot hazen. Heel divers dus. Amfibiën blijft hij van af. Die glibberige dingen past hij voor. De hoeveelheid voedsel per dag, die hij nodig heeft, is 500 gram. Maar meestal dood hij meer dan hij op eet. Jammer, maar dat doet hij. Maar ook babbelen kan hij goed. Met minstens 28 verschillende geluiden maakt hij duidelijk wat hij bedoeld. Tot slot, vossen leven in holen onder de grond. Een heel mooi en byzonder dier. De moeite waard om de vos eens tegen te komen.

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Sluwe, slimme Reintje

Wie kent de uitspraak niet. Maar is Reintje wel altijd zo slim? 

Meestal zien we een vos niet in onze nabijheid, is hij sluw en bespied zijn/haar omgeving, opzoek naar voedsel. En als wij het hebben over voedsel, hebben we het bij Reintje niet alleen over een maaltijd. Nee, Reintje komt in een kippenhok. Maar inplaats van één kippetje te doden, slacht hij in één keer een heel hok vol kippen af. Hij neemt een kip mee. De rest is voor de kippenhouder, die een troosteloze aanblik heeft aan zijn/haar dieren. Waarom de vos dat doet? Geen idee. Maar in het grote woud is reintje een ander dier als in de mensenwereld. Rustig hobbelt hij over de smalle bosweggetjes. 

Op een mooie zomeravond, als ik met Pluk weer eens op pad ben, zit ik een vos in onze richting lopen. Meteen duiken Pluk en ik op de grond. De camera in de aanslag. En is Reintje zo slim? Wat als Pluk een aanvaller was geweest? Maar Pluk is erop getraint, bij naderend wild, stil te blijven zitten. Dat geeft mij de gelegenheid om een foto van het dier te maken. Pas kort voor de kruising van boswegen heeft Reintje in de gaten dat er iets zijn pad doorkruist. Rechtop staan de oren. Een onrustige blik en dan...........Er als een speer vandoor gaan. Van slimme Reintje dus net geen sprake. Maar, voor ons een prachtig schot. Reintje is weer in het woud. Vrij als een..........vos. Die Reintje.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)
Copyright © 2023 edelhert . Alle rechten voorbehouden.