Edelherten
Aardhuispark
Cannenburgergat Kroondomein Het Loo
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic
Wild zwijn
Wild zwijn
Bloesem
Boslaan
Boslaan
Hemelharp
Hemelharp

Klein koolwitje Pieris rapaeEr vliegt wat rond.
Kleine en grote beestjes. 

In deze tijd van corona zijn er bijna geen vliegtuigen in de lucht. Heerlijk die schone, blauwe lucht. Toch vliegt en fladders er nog genoeg. Heb je weleens goed in je tuin of op je balkon gekeken? Je kunt ze echt overal vinden. Ook bij jou. In hoekjes en gaatjes, en als je bloemen of planten hebt staan, vind je daarin weer andere kleine fladderaars. 
kardinaalmutsstippelmot Yponomeuta cagnagellaZo is bijvoorbeeld deze, lange naam, Kardinaalsmutsstippelmot, pfff, het is eruit, in mijn kardinaalsmuts (boom) tot vlinder, mot gekomen. Als rups eten stippelmotten je hele boom kaal. Maar niet gevreesd, de boom heeft daar allang iets op gevonden. Hij heeft namelijk reserve, slaapknoppen, die, nadat de rupsen zijn verpopt, opnieuw uitkomen, zodat de boom er weer vol uit ziet. Als volwassen mot eet hij niet meer van deze boom. Wel gaat de cyclus verder. Er zullen opnieuw eitjes gelegd worden. Volgend jaar begint alles weer van voor af aan. Het klein koolwitje, misschien ken je ze wel van de rupsen die aan de jonge koolplanten vreten. Het kan een ware plaag zijn. Als vlinder komen ze bij mij in de vlinderstruik. Ze fladderen rond en drinken van de nektar. Ik heb opgekomen koolzaad, nu in bloei, speciaal voor hen laten staan, zodat zij daar hun eitjes op kunnen afzetten. Wie weet komen er volgend jaar weer nieuwe witjes.huismoeder Noctua pronuba In mijn coniferen huist de huismoeder, mooi he. Het is een nachtvlinder van groter formaat. Een met prachtige oranje ondervleugels. Dat zou je zo niet zeggen. Je ziet het pas als hij zijn vleugels opent. 's Avonds, als het licht brand en je hebt een raam open staan, komen ze vaak binnen. Dan zijn ook de prachtige ondervleugels te zien. Dat zijn vlinders. Maar..........er is nog meer. dambordvlieg Sarcophaga carnaria
Zie je deze vlieg? Natuurlijk zul je ja zeggen. Je kunt hem moeilijk over het hoofd zien. Deze dambordvlieg, ook wel grijze vleesvlieg genoemd, is een algemeen voorkomende vlieg. Een bijzondere vlieg, dat wel. Het is een eierlevendbarende vlieg. Dat wil zeggen, dat de eitjes al in de moeder uitkomen. De geboren larfjes kunnen zo direct aan hun maaltijd beginnen. Het zijn echte carnivoren. Eenmaal volwassen, bestaat hun voeding uit nectar, maar zuigt de vlieg ook aan uitwerpselen. Een minder smakelijk slot, maar zo gaat dat in de natuur. Ik maak het de volgende keer weer goed. Voor iedereen weer veel leesplezier.
En kijk eens goed bij jou buiten, wat zie je allemaal. Wat vind je van dit artikel? Laat eens een bericht achter, hier of in het gastenboek. Kan ik ook van leren. Dank jullie wel.  

Schrijf reactie (4 Reacties)

Slakken-leven   
Wat doe je met je slakken-leven als je altijd maar in het water verblijft? Ja, net zoals vissen en andere kleine en grote waterdieren. Het is jou woonwereld. Je wordt er geboren, je vindt er je grote liefde, je kinderen worden daar geboren. En je krijgt er je oude dag. Ach, zo klinkt het wel heel romantisch.
Poelslak (Lymnaeidae) is een slak uit het zoetwater. Je vindt ze in sloten, stilstaand water en in vijvers,zoals b.v. bij mij thuis. 
DSC 0091 2
Het huis van een poelslak kan maximaal 6 centimeter groot worden en is daarmee de grootste zoetwaterslak van Nederland en België. Het huisje heeft een hoorn en is bruin van kleur. Een poelslak is een waterlongslak. Ze bezitten één long, Hiermee halen ze adem aan het oppervlak. 
Het voedsel bestaat uit rottende plantenresten. Maar hij eet gelijk de diertjes, die erin leven, mee. Soms gebeurd het dat een slak helemaal vol zit, hij braakt dan zijn eten uit. Althans, zo lijkt het soms wel. DSC 0036 3Op deze foto zie je vanalles uit de bek van de slak komen.
Iets minder smakelijk, maar wel waar is, dat de slak zijn eigen uitwerpselen opeet. Niet smakelijk, maar minder vervuilend toch. 
Daardoor kan hij 85% daadwerkelijk aan voedsel vasthouden. 
Vaak zie je de slakken op de kop aan het oppervlaktewater hangen. Maar als er gevaar dreigt, laten ze zich naar beneden vallen. 
Weet je wat zo wonderlijk aan hen is?
Een poelslak is een simultane hermafrodiet. Dat betekend dat elke slak op het zelfde moment zowel een
man als vrouw kan zijn. 


DSC 0105 2
Maar ze hebben toch liever elkaar hoor. DSC 0105 2
Na de liefde te hebben bedreven,
wordt het tijd om de eitjes te baren. De eitjes hangen in de waterplanten. Uit de eitjes komen tientallen jonge slakjes. 
Zo zie je maar weer, alles wordt nieuw. 
DSC 0089 2En dan begint alles weer van voor af aan. Zo mogen we genieten van alles wat groeit en bloeit. Een wonder van de natuur. Een nieuw leven, hoe klein ook, is het bewonderen waard.
Ik hoop dan ook dat je de volgende keer met bewondering naar deze dieren zult kijken.
Vies? Nee, ieder heeft zo zijn eigen leefvorm. Deze slak nu eenmaal in het water. Al klinkt zijn maaltijd niet ze fris, je water blijft er schoon bij. Ik zeg, ga er eens opuit, opzoek naar slakken in het water. 
Er zijn nog meer soorten te bewonderen. 
 

Schrijf reactie (3 Reacties)

Klein maar dapper.

Ja, je moet maar durven. Een kleine hommel ligt in het water. Zijn kop is nat en één vleugel is gebogen. Voorzichtig vis ik hem uit het water en zet hem, voordat hij weer in het water beland, op een bloem op de tuintafel. zwaaiende hommel kopieHij is zo prachtig. Ik maak een foto van het onfortuinlijke diertje. Ach, zijn haartjes zijn helemaal nat. Ik kom dichterbij, want dan heb ik hem duidelijker op de foto. Nou, of hij daar blij van wordt? 
Plotseling steekt hij één poot omhoog. Dreigend kijkt hij me aan. Je zou er bang van worden.
Of.........zou hij nu gewoon naar me zwaaien? Mij bedanken dat ik hem gered heb? 
Ik maak de illusie maar niet. Dieren zijn nu eenmaal anders dan mensen. 
Maar, ze zijn geweldig. Ook al zijn ze bang, ze durven wel. 

Ik heb het beestje maar met rust gelaten. Maar niet veel later viste ik hem weer uit het water. En opnieuw op de bloem gezet. 
Wat er daarna met hem gebeurd is, weet ik niet. 
Laten we hopen dat hij nu wel goed terecht gekomen is. 

Dag mooie hommel. Vlieg maar rond. En breng het stuifmeel aan je pootjes maar naar de volgende bestemming. 

Schrijf reactie (3 Reacties)

Als glazen muiltje.

Iedereen kent wel het sprookje van Assepoester. Een meisje dat door haar stiefmoeder en stiefzussen tot poetsmeid was gesteld. Tot op die dag.......Ja, weet je nog.
In de haast, om optijd thuis te zijn, verloor ze één van haar glazenmuiltjes...........
Nou, in de insectenwereld komen ook glazen......, nee, geen muiltjes, vleugeltjes voor. En natuurlijk ook niet van glas. We kennen misschien wel de Kolibrievlinder, een prachtige vlinder, doorzichtige vleugels en zweeft voor een bloem, zoals we het kennen van de vogel, Kolibrie. Wilgenwespvlinder SynanthedonNou, hier is er nog één, het is de Wilgenwespvlinder. Een nachtvlinder. Leeft in en bij de wilg. Is niet groot, ongeveer 12 mm. Hij overwintert als rups, half volgroeid. Vanaf mei kun je ze als vlinder waarnemen. Al zie je de soort niet veel, het is in Nederland toch een algemene vlinder.
Wilgenwespvlinder Synanthedon 2Op de tweede foto kun je de vleugels goed zien. Glazig, met oranje punten. Op het achterlijf zit een oranje ring.


Op de eerste foto zie je de staart, een waaier, zwart/wit. 

Ik liep voorzichtig langs de berm, altijd opzoek naar......
Plotseling zie ik een oranje vlekje, even van het pad af. Ik kijk nog eens goed. Is het niet een knop van een bloem? Nee, en ik ben net op tijd. Want zodra ik richting de oranje vlek reik, kruipt het diertje iets achter de bloem. Pffff, dus net voorzichtig genoeg gedaan om nog deze foto's te kunnen maken. Eerlijk gezegd had ik geen idee of het een vlinder of een ander soort insect was. Ik had het immers nooit eerder gezien. 
Bij thuiskomst de boeken ingedoken. Nou, je kon mij bijna niet meer zien, want het dier was moeilijk te vinden. Maar......uiteindelijk, na lang zoeken, ja hoor, daar was hij, met een naam. 
En ik natuurlijk blij. Ook al is het geen zeldzame soort, voor mij is hij nieuw. 
Dus, altijd goed om je heen kijken, je zult zien dat je elke keer weer iets nieuws, iets vreemds, iets moois tegen komt. 
Veel kijkplezier. 

Schrijf reactie (3 Reacties)

Leven in de nieuwe oase  

DSC 0116 3Het is een zonnige zondag. De wind waait door de oase. Bloemen staan er fleurig bij en bijen en hommels vliegen rond. Vogels zitten in de boom, die met haar takken boven mij hangt. Ze fluiten er vrolijk op los. Mussen, pimpelmezen, koolmezen, merel, en een spreeuw. 

Naast mij zie ik kringen in het water. Dat kan bijna niet van de wind zijn. Ik ga er speciaal voor zitten en wacht, en wacht........
Dan komen er twee oogjes boven water. Een groene kikker, die al even geleden zijn nieuwe onderkomen in gebruik heeft genomen, kwam even een kijkje nemen. Helaas, ik deed een stapje dichterbij. Floep.........en weg was hij, onder water. Heel stil neem ik plaats op een grote houtstronk, die als voederplaats voor de vogels in gebruik is. Ik hoef niet lang te wachten, want al snel komen de oogjes weer boven water. 

DSC 0130 2Ik krijg prachtig de kans om foto's van het prachtige dier te maken. Ook al had ik de kikker al eens eerder gezien, het was me nog niet gelukt om er een foto te maken. 
Nu gaan we afwachten welke diertje, insecten e.d. de nieuwe oase tussen beton weten te vinden. 

 

 

Schrijf reactie (2 Reacties)

Kriebelbeestjes in groene oase

7 stippelig lieveheerbeestjeZoals ik al eerder geschreven heb, Is de groene oase helemaal klaar. Inmiddels schijnt de zon daarin en komen de insecten tot leven. Overal vliegen kleine en iets grotere beestjes in het rond. Dan zitten ze even hier, dan weer even daar. Druk opzoek naar wat lekkers, hoogstwaarschijnlijk een mooie dame. Helaas heb ik niet de kennis te weten wat het vrouwtje of het mannetje is. Vaak moet je ze dan ontleden en determineren. Dan gaan we dus niet doen.

. Dit is het zeven stippelig lieveheersbeestje.
Rustig zat ik op een klein krukje, verscholen tussen het groen. Rond om mij heen gezoem van een bij. Ik kon hem niet voor de lens krijgen. Kennelijk had hij haast. Nieuwsgierig keek ik hem na. Zou hij......... Nee, hij vloog weg, jammer. Maar dat komt een volgende keer wel. 
Intussen was er een vlieg bij komen ziten. 

Vlieg en heersbeestjeVlieg en lieveheersbeestje
Gelukkig bleef deze wel op zijn plaats, zodat ik een plaatje kon schieten. Ik speur de struik af opzoek naar meer. Het is nog vroeg in het jaar, maar we willen altijd meer. 
En ja, daar zie ik een minispinnetje. Het diertje heeft acht pootjes en maakt een klein web. Prachtig hoe zo'n klein beestje dat allemaal kan. Ik geniet er een tijdje van.

CitroenvlinderO, kijk, een vlinder. Het is een citroenvlinder. Hij, want dit is een hij, zit op een viooltje. Schitterend, geel bij geel. Een hele tijd geniet ik van hem. Ja, ook voor de vlinders is het erg vroeg, Weinig bloeiende bloemen, weinig nektar. Weet je wat zo mooi is? Deze vlinder houd een winterslaap. Het is de langst levende soort en is één van de grootste soorten vlinders. 
Citroenvlinder
Ik verhuis naar de vijver, even kijken of ik daar leven in zie. Het kan bijna niet, want alles is nog maar pas ontwikkeld. Maar als ik goed kijk, zie, een slak komt langzaam voorbij drijven, zwemmen. Ja, wat doet hij eigenlijk? 


SlakSlak. Maar mijn ogen zien meer. Kijk, daar zit een heel klein soort lieve heersbeestje. Dat noemen we een kapoentje. Nee, niet zo'n soort haan, ja, dat noemen we ook zo. Maar dit diertje heet dus ook kapoentje. 
KapoentjeKapoentje.
Nou, er zijn nog veel meer diertjes bijgekomen. Maar ik hou 't voor vandaag voor gezien. Want buiten al deze insecten van vandaag, zijn er natuurlijk ook diverse vogels in de groene oase. Maar dat is weer een ander verhaal. 
Gaan jullie de volgende keer ook weer mee op kriebelbeestjes safarie? Wie weet wat we dan tegen komen. 
Vraag van vandaag...................

Vraag: Onder welk soort vlinder behoort de citroenvlinder?

Weet u/jij het? Laat het weten. Zet een bericht op mijn Facebook. Of stuur een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf reactie (3 Reacties)

Oase tussen beton

Allemaal moeten we bij of in huis blijven. Een zware tijd voor iedereen. In deze tijd doen mensen veel klussen in en om het huis. Zo ook bij mij.

De oude "oase tussen beton" is totaal veranderd. Maar ik denk wel in zijn voordeel. Er zullen enkele insecten niet gauw terug komen, maar andere weer wel. Welke dat zullen zijn gaan we deze zomer volgen. Volgen jullie mee?

Deze oase is zoveel mogelijk met natuurlijke aspecten aangelegd. Dit geeft het gevoel dat je de natuur naar huis hebt gehaald.
Vele vogels hebben hun plek alweer terug gevonden. En het lijken er zelfs meer dan voorheen.
Ook de kikkers en de padden hebben hun nieuwe intrek genomen. En aan de insecten is ook gedacht. Een nieuw insectenhuis is geplaatst. Wat heb ik er nou aangedaan? 

In de eerste plaats heb ik al het worteldoek verwijderd. Dat gaf veel rommel. Daarvoor moesten ook de oorspronkelijke wilde planten verwijderd worden. Helaas, maar het kon niet anders. Daarna de wortels uit de grond zoveel als mogelijk verwijderen. Toen kwam er ruimte vrij waar ik de nieuwe vijver, in de vorm van een sloot, wilde hebben. Deze heb ik diep uitgegraven. Daarna beschermdoek geplaatst, waarna het vijverfolie erin kon.
Dit alles is in voorgaande stukken al geschreven. Lees het nog maar eens.
Toen moest alles afgewerkt worden. Pfff, wat een klus. Maar het lukte.

tuin 5

 Van de oude vijverbak heb ik een moerasachtig gedeelte van gemaakt, zodat ik de bak er niet uit hoefde te graven

 tuin 6Daarna heb ik de randen afgewerkt en voorzien met (lei)stenen. Er kon water in. Toen heb ik de hele tuin voorzien van een dikke laag Veluws strooisel, en kon ik enkele wilde planten weer terug plaatsen, zoals de bosbes en de varen.

tuin 1 

 

 

 

 

 Om de randen bedekt te krijgen, zodat je het folie niet zag, heb ik deze bedekt met mos.

tuin 4

               

 

   

                      Tussen enkele stenen heb ik plantjes gepoot.

  tuin 2

Over de vijver heen ligt een oude stam met mos. De vogels vinden het heerlijk. Het ziet er echt natuurlijk uit. Alles moet natuurlijk wel groeien, maar daar is de lentezon voor. We gaan het de komende tijd volgen. En de resultaten zullen hier bekend gemaakt worden.

tuin 3

Nieuwsgierig of jij/u ook zo'n tuin kunt of wil aanleggen? Het is even werk, maar dan kun je er zelf in en van genieten. Hoe vind je het resultaat van nu? Schrijf je boodschap eens in het gastenboek.

Of stuur een email naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Ik ben ook te volgen op Facebook en Twitter.

 

Schrijf reactie (2 Reacties)

Waar is de vogel

vogelhuisjes 3In de groene oase is het een komen en gaan van vogels. Er is dan ook van alles te beleven. Voldoende schuilplekjes, een verkoelend bad en heerlijk eten. Maar wat als er iets van je diner op dreigt te raken?

Nou, dat was ook het geval voor deze pimpelmees. In de pindakaaspot, speciaal voor de vogels, was de bodem inmiddels zichtbaar. Een pimpelmees is geen grote vogel, heeft maar een klein hoofdje, maar is bijzonder slim.

Zo zie je, als je gastvrouw nog geen nieuw potje heeft opgehangen, dan kruip je er toch gewoon even in. Dat is even smullen.

 De vogel kruipt helemaal in de bijna lege pot en probeert zo het laatste restje er uit te halen.

Schrijf reactie (1 Reacties)

Een tuin voor klein wild.

Als we het over klein wild hebben, spreken we echt van klein tot hele kleine dieren. Dan gaat het om b.v. vogels tot insecten. En daarin zijn voldoende verschillende soorten in te ontdekken. 
Het is niet het één of het ander, ze kunnen elkaar ondersteunen. Voor de één heerlijk, voor de ander minder prettig. Maar toch onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Wat heb je daarvoor eigenlijk allemaal nodig?
Ten eerste: zorg dat je tuin aantrekkelijk is voor insecten. Daarvoor heb je bloemen nodig.

Welke bloemen kun je het beste gebruiken?
Bloemen van een tuincentra of kweker bevatten gif, dus zijn niet geschikt. Wilde planten en bloemen wel.

Maar je kunt toch niet de natuur leegroven?
Nee, dat gaat niet en dat mag niet.

Hoe kan ik dat dan verkrijgen?
Je hebt vast wel ergens in de buurt een stuk groenstrook staan, waar de plantsoenwerkers het onkruid, ongewenst kruid, uit schoffelen en vernietigen.

Dit ongewenst kruid kun je uitsteken en in je eigen tuin planten. Zorg wel voor een soortgelijke grondkwaliteit, dat wat de plant gewend is.
Als het wilde plantje is aangeslagen, is gaan groeien, zul je zien dat daar insecten opaf komen.
Als je dan een insectenhotel ophangt, komen daar de beestjes opaf om hun eitjes af te zetten.

vogelhuisjes 1

 ls dat eenmaal begonnen is, begin je met een vogelhuisje op een verdekt opgesteld plekje op te hangen. Zo hoog, dat katten er niet bij kunnen. Je kunt de vogels lokken door er een netje pinda's naast te hangen. In het voorjaar kun je b.v. op een voederplank in de buurt, fijn vogelzaad en meelwormen op strooien. Zo lok je de vogels naar jou tuin.

  

vogelhuisjes 2Er zijn verschillende insectenhotels en vogelhuisjes. Kijk goed welke vogel er in jou tuin voorkomt, waarvan jij denkt dat die de meeste kans maakt daar te broeden. 
Het wil niet zeggen dat ze zeker in jou tuin gaan broeden, maar doe je niets, weet je wel zeker dat dat niet zal gebeuren.

Als het in je butget past, is een kleine camera in je tuin misschien een optie. Ze zijn verkrijgbaar compleet met vogelhuisje, of een camera los, voor b.v. op een blok hout, bij je voedertafel.

Zorg altijd dat er een bad/drinkplek voor de vogels is. Een ideale plek voor insecten en vogels lokt ze naar jou tuin.

Iedereen heel veel succes en geniet van jou oase.

vogelhuisjes 3

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Nieuwe oase tussen beton.

Wat een verschil. Ik ben begonnen stukje voor stukje alles weg te halen, in de hoop de verstoring zo min mogelijk te laten zijn. Is het gelukt? Deels wel, deels niet. 
          nieuwe vijver in achtertuingrote stroom voortuinDe vogels hebben het grootste voordeel. Nieuwe tuinbodem, bestaande uit Veluwese houtsnippers, waterplas om te drinken of te badderen. Voederplanken staan op een rustige plaats. 
staalblauwe spinselbladwespMaar ook aan de insecten is gedacht, een nieuw insectenhuisje is geplaatst. Ook de kikkers en de pad hebben de ruimnte en zwemmen gezellig in de vijver.

zwijntje in de voortuin

Voor eenmaal heb ik plantjes van een tuincentrum geplant. Wilde bloemen komen weer in de loop van het seizoen. Insectenbolletjes heb ik uit voorzorg niet boven de houtsnippers gehangen, en ook de voedertafels staan niet meer op dezelfde plaats. Het geeft een vette laag in de tuin, dus in de houtsnippers, maar beide voedertafels staan toch in het groen. Zo voelen de vogels zich tijdens het eten veilig.

                                                                                    uiltje in voortuin

 

 

Schrijf reactie (1 Reacties)

De eerste bewoners van de nieuwe vijver

De eerste kikkers en padden hebben de nieuwe vijver al gevonden. Heerlijk zwemmen ze rond. Schuilen kunnen ze onder de stenen en tevens kunnen ze daar ook uit de vijver komen.

Allereerst moest er gegraven, en vooral veel wortels verwijderd worden.
oase 1oase 2

Toen dat gebeurd was, kwam het beschermdoek en het vijverfolie erin.
oase 3

             20200314 110720Toen dat er eenmaal inzat, heb ik het water uit de oude vijver overgehevelt naar de nieuwe. En was er een nieuwe plek voor de kikkers en padden.
Via een houte stam kunnen ze uit de nieuwe vijver klimmen.
De aanplant gaat volgende week verder.
Er komen geen vissen in. 

 

 

 

 

 

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)
Copyright © 2022 edelhert . Alle rechten voorbehouden.