Weet je dat

Afdrukken
Hits: 1119

Het verschil tussen nacht en dag.

Het is voorjaar geworden, een prachtige tijd. Bloemen bloeien, de bijen zoemen. De beuken kleuren lichtgroen, de lariks geurt door het woud. De temperatuur stijgt naar een aangenaam niveau. Ja soms is er regen, of zelfs nog nachtvorst. Maar de natuur laat zich niet verstoren, alles gaat door.

Dan is daar de eerste vlinder, vaak de citroenvlinder. In het nog dorre gras, de kale takken, is zijn verschijning in het prachtige geel een voorbode van de aankomende lente.

En nu is het dan zover. Als in het voorjaar de feromonen.

(Feromoon is een signaal  dat het vrouwtje afgeeft, waarop de mannetjes van dezelfde soort afkomen om te paren. Feromoon betekend: drager van opwinding. Het woord is afkomstig van het Grieks.)

Meestal blijven de vlinders heen en weer fladderen om een partner te vinden. Maar als ze eenmaal stil zitten, kun je ze bewonderen. Wat zijn ze mooi, wat zijn ze teer. Sommige leven slechts enkele weken, andere wagen de overtocht naar het zuiden, een tocht van duizenden kilometers.

Als je blaast lijken ze om te vallen, maar wat zijn ze sterk. En als een vlinder eenmaal zit, kun je hem/haar goed bewonderen. Dan zie je de verscheidenheid aan kleuren en patronen. Maar dan kun je ook zien of je te maken hebt met een dag of een nachtvlinder. Want niet elke vlinder die overdag vliegt, is een dagvlinder. Er zijn nachtvlinders die overdag vliegen, maar er zijn geen dagvlinders die 's nachts vliegen.

Hoe kun je nou zien of je te maken hebt met een dag of een nachtvlinder? Het is niet moeilijk om daar achter te komen, tenzij de vlinder blijft fladderen.                   

Op deze foto's kun je goed het verschil zien. De antenne van de dagvlinder ziet er anders uit

dan van de nachtvlinder. De dagvlinder heeft sprieten met knopjes, de nachtvlinder heeft een antenne als een veer. Natuurlijk zijn er ook hier weer verschillen in. De ene spriet is de ander niet en de ene veer de nader niet. Maar dit is wel een weselijk verschil tussen beide. Als je nu een vlinder ziet, let daar dan goed op. Het is voor jezelf een leuke ontdekking.

Heel veel succes.