Weet je dat

Een tuin voor klein wild.

Als we het over klein wild hebben, spreken we echt van klein tot hele kleine dieren. Dan gaat het om b.v. vogels tot insecten. En daarin zijn voldoende verschillende soorten in te ontdekken. 
Het is niet het één of het ander, ze kunnen elkaar ondersteunen. Voor de één heerlijk, voor de ander minder prettig. Maar toch onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Wat heb je daarvoor eigenlijk allemaal nodig?
Ten eerste: zorg dat je tuin aantrekkelijk is voor insecten. Daarvoor heb je bloemen nodig.

Welke bloemen kun je het beste gebruiken?
Bloemen van een tuincentra of kweker bevatten gif, dus zijn niet geschikt. Wilde planten en bloemen wel.

Maar je kunt toch niet de natuur leegroven?
Nee, dat gaat niet en dat mag niet.

Hoe kan ik dat dan verkrijgen?
Je hebt vast wel ergens in de buurt een stuk groenstrook staan, waar de plantsoenwerkers het onkruid, ongewenst kruid, uit schoffelen en vernietigen.

Dit ongewenst kruid kun je uitsteken en in je eigen tuin planten. Zorg wel voor een soortgelijke grondkwaliteit, dat wat de plant gewend is.
Als het wilde plantje is aangeslagen, is gaan groeien, zul je zien dat daar insecten opaf komen.
Als je dan een insectenhotel ophangt, komen daar de beestjes opaf om hun eitjes af te zetten.

vogelhuisjes 1

 ls dat eenmaal begonnen is, begin je met een vogelhuisje op een verdekt opgesteld plekje op te hangen. Zo hoog, dat katten er niet bij kunnen. Je kunt de vogels lokken door er een netje pinda's naast te hangen. In het voorjaar kun je b.v. op een voederplank in de buurt, fijn vogelzaad en meelwormen op strooien. Zo lok je de vogels naar jou tuin.

  

vogelhuisjes 2Er zijn verschillende insectenhotels en vogelhuisjes. Kijk goed welke vogel er in jou tuin voorkomt, waarvan jij denkt dat die de meeste kans maakt daar te broeden. 
Het wil niet zeggen dat ze zeker in jou tuin gaan broeden, maar doe je niets, weet je wel zeker dat dat niet zal gebeuren.

Als het in je butget past, is een kleine camera in je tuin misschien een optie. Ze zijn verkrijgbaar compleet met vogelhuisje, of een camera los, voor b.v. op een blok hout, bij je voedertafel.

Zorg altijd dat er een bad/drinkplek voor de vogels is. Een ideale plek voor insecten en vogels lokt ze naar jou tuin.

Iedereen heel veel succes en geniet van jou oase.

vogelhuisjes 3

 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2021 edelhert . Alle rechten voorbehouden.