Weet je dat

Kriebelbeestjes in groene oase

7 stippelig lieveheerbeestjeZoals ik al eerder geschreven heb, Is de groene oase helemaal klaar. Inmiddels schijnt de zon daarin en komen de insecten tot leven. Overal vliegen kleine en iets grotere beestjes in het rond. Dan zitten ze even hier, dan weer even daar. Druk opzoek naar wat lekkers, hoogstwaarschijnlijk een mooie dame. Helaas heb ik niet de kennis te weten wat het vrouwtje of het mannetje is. Vaak moet je ze dan ontleden en determineren. Dan gaan we dus niet doen.

. Dit is het zeven stippelig lieveheersbeestje.
Rustig zat ik op een klein krukje, verscholen tussen het groen. Rond om mij heen gezoem van een bij. Ik kon hem niet voor de lens krijgen. Kennelijk had hij haast. Nieuwsgierig keek ik hem na. Zou hij......... Nee, hij vloog weg, jammer. Maar dat komt een volgende keer wel. 
Intussen was er een vlieg bij komen ziten. 

Vlieg en heersbeestjeVlieg en lieveheersbeestje
Gelukkig bleef deze wel op zijn plaats, zodat ik een plaatje kon schieten. Ik speur de struik af opzoek naar meer. Het is nog vroeg in het jaar, maar we willen altijd meer. 
En ja, daar zie ik een minispinnetje. Het diertje heeft acht pootjes en maakt een klein web. Prachtig hoe zo'n klein beestje dat allemaal kan. Ik geniet er een tijdje van.

CitroenvlinderO, kijk, een vlinder. Het is een citroenvlinder. Hij, want dit is een hij, zit op een viooltje. Schitterend, geel bij geel. Een hele tijd geniet ik van hem. Ja, ook voor de vlinders is het erg vroeg, Weinig bloeiende bloemen, weinig nektar. Weet je wat zo mooi is? Deze vlinder houd een winterslaap. Het is de langst levende soort en is één van de grootste soorten vlinders. 
Citroenvlinder
Ik verhuis naar de vijver, even kijken of ik daar leven in zie. Het kan bijna niet, want alles is nog maar pas ontwikkeld. Maar als ik goed kijk, zie, een slak komt langzaam voorbij drijven, zwemmen. Ja, wat doet hij eigenlijk? 


SlakSlak. Maar mijn ogen zien meer. Kijk, daar zit een heel klein soort lieve heersbeestje. Dat noemen we een kapoentje. Nee, niet zo'n soort haan, ja, dat noemen we ook zo. Maar dit diertje heet dus ook kapoentje. 
KapoentjeKapoentje.
Nou, er zijn nog veel meer diertjes bijgekomen. Maar ik hou 't voor vandaag voor gezien. Want buiten al deze insecten van vandaag, zijn er natuurlijk ook diverse vogels in de groene oase. Maar dat is weer een ander verhaal. 
Gaan jullie de volgende keer ook weer mee op kriebelbeestjes safarie? Wie weet wat we dan tegen komen. 
Vraag van vandaag...................

Vraag: Onder welk soort vlinder behoort de citroenvlinder?

Weet u/jij het? Laat het weten. Zet een bericht op mijn Facebook. Of stuur een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2021 edelhert . Alle rechten voorbehouden.