Weet je dat

Als glazen muiltje.

Iedereen kent wel het sprookje van Assepoester. Een meisje dat door haar stiefmoeder en stiefzussen tot poetsmeid was gesteld. Tot op die dag.......Ja, weet je nog.
In de haast, om optijd thuis te zijn, verloor ze één van haar glazenmuiltjes...........
Nou, in de insectenwereld komen ook glazen......, nee, geen muiltjes, vleugeltjes voor. En natuurlijk ook niet van glas. We kennen misschien wel de Kolibrievlinder, een prachtige vlinder, doorzichtige vleugels en zweeft voor een bloem, zoals we het kennen van de vogel, Kolibrie. Wilgenwespvlinder SynanthedonNou, hier is er nog één, het is de Wilgenwespvlinder. Een nachtvlinder. Leeft in en bij de wilg. Is niet groot, ongeveer 12 mm. Hij overwintert als rups, half volgroeid. Vanaf mei kun je ze als vlinder waarnemen. Al zie je de soort niet veel, het is in Nederland toch een algemene vlinder.
Wilgenwespvlinder Synanthedon 2Op de tweede foto kun je de vleugels goed zien. Glazig, met oranje punten. Op het achterlijf zit een oranje ring.


Op de eerste foto zie je de staart, een waaier, zwart/wit. 

Ik liep voorzichtig langs de berm, altijd opzoek naar......
Plotseling zie ik een oranje vlekje, even van het pad af. Ik kijk nog eens goed. Is het niet een knop van een bloem? Nee, en ik ben net op tijd. Want zodra ik richting de oranje vlek reik, kruipt het diertje iets achter de bloem. Pffff, dus net voorzichtig genoeg gedaan om nog deze foto's te kunnen maken. Eerlijk gezegd had ik geen idee of het een vlinder of een ander soort insect was. Ik had het immers nooit eerder gezien. 
Bij thuiskomst de boeken ingedoken. Nou, je kon mij bijna niet meer zien, want het dier was moeilijk te vinden. Maar......uiteindelijk, na lang zoeken, ja hoor, daar was hij, met een naam. 
En ik natuurlijk blij. Ook al is het geen zeldzame soort, voor mij is hij nieuw. 
Dus, altijd goed om je heen kijken, je zult zien dat je elke keer weer iets nieuws, iets vreemds, iets moois tegen komt. 
Veel kijkplezier. 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2021 edelhert . Alle rechten voorbehouden.