Weet je dat

Slakken-leven   
Wat doe je met je slakken-leven als je altijd maar in het water verblijft? Ja, net zoals vissen en andere kleine en grote waterdieren. Het is jou woonwereld. Je wordt er geboren, je vindt er je grote liefde, je kinderen worden daar geboren. En je krijgt er je oude dag. Ach, zo klinkt het wel heel romantisch.
Poelslak (Lymnaeidae) is een slak uit het zoetwater. Je vindt ze in sloten, stilstaand water en in vijvers,zoals b.v. bij mij thuis. 
DSC 0091 2
Het huis van een poelslak kan maximaal 6 centimeter groot worden en is daarmee de grootste zoetwaterslak van Nederland en België. Het huisje heeft een hoorn en is bruin van kleur. Een poelslak is een waterlongslak. Ze bezitten één long, Hiermee halen ze adem aan het oppervlak. 
Het voedsel bestaat uit rottende plantenresten. Maar hij eet gelijk de diertjes, die erin leven, mee. Soms gebeurd het dat een slak helemaal vol zit, hij braakt dan zijn eten uit. Althans, zo lijkt het soms wel. DSC 0036 3Op deze foto zie je vanalles uit de bek van de slak komen.
Iets minder smakelijk, maar wel waar is, dat de slak zijn eigen uitwerpselen opeet. Niet smakelijk, maar minder vervuilend toch. 
Daardoor kan hij 85% daadwerkelijk aan voedsel vasthouden. 
Vaak zie je de slakken op de kop aan het oppervlaktewater hangen. Maar als er gevaar dreigt, laten ze zich naar beneden vallen. 
Weet je wat zo wonderlijk aan hen is?
Een poelslak is een simultane hermafrodiet. Dat betekend dat elke slak op het zelfde moment zowel een
man als vrouw kan zijn. 


DSC 0105 2
Maar ze hebben toch liever elkaar hoor. DSC 0105 2
Na de liefde te hebben bedreven,
wordt het tijd om de eitjes te baren. De eitjes hangen in de waterplanten. Uit de eitjes komen tientallen jonge slakjes. 
Zo zie je maar weer, alles wordt nieuw. 
DSC 0089 2En dan begint alles weer van voor af aan. Zo mogen we genieten van alles wat groeit en bloeit. Een wonder van de natuur. Een nieuw leven, hoe klein ook, is het bewonderen waard.
Ik hoop dan ook dat je de volgende keer met bewondering naar deze dieren zult kijken.
Vies? Nee, ieder heeft zo zijn eigen leefvorm. Deze slak nu eenmaal in het water. Al klinkt zijn maaltijd niet ze fris, je water blijft er schoon bij. Ik zeg, ga er eens opuit, opzoek naar slakken in het water. 
Er zijn nog meer soorten te bewonderen. 
 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2021 edelhert . Alle rechten voorbehouden.