Weet je dat

Klein koolwitje Pieris rapaeEr vliegt wat rond.
Kleine en grote beestjes. 

In deze tijd van corona zijn er bijna geen vliegtuigen in de lucht. Heerlijk die schone, blauwe lucht. Toch vliegt en fladders er nog genoeg. Heb je weleens goed in je tuin of op je balkon gekeken? Je kunt ze echt overal vinden. Ook bij jou. In hoekjes en gaatjes, en als je bloemen of planten hebt staan, vind je daarin weer andere kleine fladderaars. 
kardinaalmutsstippelmot Yponomeuta cagnagellaZo is bijvoorbeeld deze, lange naam, Kardinaalsmutsstippelmot, pfff, het is eruit, in mijn kardinaalsmuts (boom) tot vlinder, mot gekomen. Als rups eten stippelmotten je hele boom kaal. Maar niet gevreesd, de boom heeft daar allang iets op gevonden. Hij heeft namelijk reserve, slaapknoppen, die, nadat de rupsen zijn verpopt, opnieuw uitkomen, zodat de boom er weer vol uit ziet. Als volwassen mot eet hij niet meer van deze boom. Wel gaat de cyclus verder. Er zullen opnieuw eitjes gelegd worden. Volgend jaar begint alles weer van voor af aan. Het klein koolwitje, misschien ken je ze wel van de rupsen die aan de jonge koolplanten vreten. Het kan een ware plaag zijn. Als vlinder komen ze bij mij in de vlinderstruik. Ze fladderen rond en drinken van de nektar. Ik heb opgekomen koolzaad, nu in bloei, speciaal voor hen laten staan, zodat zij daar hun eitjes op kunnen afzetten. Wie weet komen er volgend jaar weer nieuwe witjes.huismoeder Noctua pronuba In mijn coniferen huist de huismoeder, mooi he. Het is een nachtvlinder van groter formaat. Een met prachtige oranje ondervleugels. Dat zou je zo niet zeggen. Je ziet het pas als hij zijn vleugels opent. 's Avonds, als het licht brand en je hebt een raam open staan, komen ze vaak binnen. Dan zijn ook de prachtige ondervleugels te zien. Dat zijn vlinders. Maar..........er is nog meer. dambordvlieg Sarcophaga carnaria
Zie je deze vlieg? Natuurlijk zul je ja zeggen. Je kunt hem moeilijk over het hoofd zien. Deze dambordvlieg, ook wel grijze vleesvlieg genoemd, is een algemeen voorkomende vlieg. Een bijzondere vlieg, dat wel. Het is een eierlevendbarende vlieg. Dat wil zeggen, dat de eitjes al in de moeder uitkomen. De geboren larfjes kunnen zo direct aan hun maaltijd beginnen. Het zijn echte carnivoren. Eenmaal volwassen, bestaat hun voeding uit nectar, maar zuigt de vlieg ook aan uitwerpselen. Een minder smakelijk slot, maar zo gaat dat in de natuur. Ik maak het de volgende keer weer goed. Voor iedereen weer veel leesplezier.
En kijk eens goed bij jou buiten, wat zie je allemaal. Wat vind je van dit artikel? Laat eens een bericht achter, hier of in het gastenboek. Kan ik ook van leren. Dank jullie wel.  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Copyright © 2021 edelhert . Alle rechten voorbehouden.