Afdrukken
Hits: 3202

De nozems van het bos

Zwart wild

Wilde zwijnen, ook wel zwart wild genoemd. Hoe komen ze eigenlijk aan die naam? En waarom noemen we ze nozems? En......... zijn ze nou echt zo gevaarlijk?

Een wildzwijn wordt ook wel everzwijn, of borstelwild genoemd. De naam zwart wild dankt hij natuurlijk aan zijn kleur vacht. Dat is in de zomer wat lichter van kleur als in de winter. Borstelwild is een  naam  die je minder vaak hoort. Die naam heeft hij te danken aan zijn borstelige haren. Zijn vachtharen zijn erg stug, borstelig dus. Bij zwijnen noemen we het mannetje een keiler en het vrouwtje een zeug. De zeugen leven in een groep, wat we een rotte noemen. De mannelijke dieren, keilers, hebben slagtanden. Dat zijn een beetje ver uitgegroeide hoektanden. Hoe ouder het mannetje wordt, hoe verder de hoektanden uitsteken. De slagtanden noemen we ook wel houwers. Deze houwers worden alleen gebruikt bij verdediging. Maar wanneer dat zal zijn? De dieren onderling vechten vaker dan eens. Er heerst nog al eens een concurrentie. Vaak noemen we een zwijn, maar ook ons huisvarken, dom en vuil. Maar ze zijn verre van dom of vuil. Een wildzwijn is super intelligent en verre van vuil. Wilde zwijnen hebben een geheugen dat heel veel kan opslaan. En vuil zijn ze evenmin, want het modderbad dat ze vaak nemen, is een verzorging van zijn huid. Het effect van de modder is, dat het opgedroogd op en in de vacht. Eenmaal droog zal het zwijn alle modder eraf schuren. Vegen noemen we dat. Met de modder zal dan ook het ongedierte er af vallen. Dus, ons schuimbad is voor het zwijn het modderbad. Ook bij wilde zwijnen is het zo dat de mannetjes groter zijn dan de vrouwtjes. Mannetjes kunnen een schofthoogte van wel 0.75 meter krijgen terwijl vrouwtjes een lengte van net 0.60 meter halen. Het mannetje kan een gewicht van  tussen de 60 en 180 kilo halen, het vrouwtje 45 tot 140 kilo. In Nederland echter worden wilde zwijnen minder groot en zwaar.

Maar waarom noemen we ze dan de nozems van het bos? Nou, als je eenmaal met zwijnen bekend bent geworden, je ze eens rustig observeert, zul je daar snel genoeg achter komen. Ze lopen overal met hun neus in te neuzen. Ze zijn nieuwsgierig, kijken dom, maar dat komt omdat ze slecht zien. Kortom. Is dit niet een beetje de uitnodiging om ze eens van dichterbij te bekijken? Ja ja, dichterbij bekijken. Maar zijn ze dan niet gevaarlijk? Ik hoor het je zeggen. Voor alle dieren geld, heb respect voor het dier, dan heeft hij dat ook voor jou. Wilde zwijnen met jongen moet je niet van dichtbij benaderen. Ook niet als ze rustig ergens liggen te rusten, of een bad nemen. Kortom, benader ze niet omdat jij ze dichtbij wil zien. Het zwijn komt vanzelf wel. Doet hij dat niet, dan moet jij het ook zeker niet doen. Ga ze niet voeren, want alles wat wij eten is zeer slecht voor de magen van de zwijnen. Zo zie je vaak dat mensen brood voeren, of snoepjes. En nog erger. Ik zag laatst jonge lui die de zwijnen wiet voerden. Nou vraag ik me toch af waarom jongeren dat doen. Wat heb je er aan als een dier ziek wordt? Het wordt uiteindelijk afgeschoten. En van al dat voeren? Daar worden de zwijnen lui van. Ze leren hun nageslacht niet meer hoe aan voedsel te komen. Gevolg.......afschot. 

Dus even op een rijtje. Zwart wild dank hij aan zijn kleur, Nozems omdat ze overal lopen te scheumen. En zo gevaarlijk, niet dus, mits jij je aan de regels van de natuur houdt, is er niets aan de hand. 

Wens ik jullie allen heel veel plezier met het kijken naar "De nozems van het bos"

 

Foto's van zwijnen vind u op het foto-album